Jättestor och jätteliten


Foto: Whisk This.

"Tårtan är jättestor!" konstaterar du. (Såvida du inte är tonåring. Då kanske det ligger närmare till hands att säga fett stor eller fetstor?)

Förstärkande förled
Men om det är en väldigt liten tårta? Kan man verkligen sätta ihop jätte med liten och säga jätteliten? Jo, visst kan man det, berättar Språkrådet. I dag kan mycket väl jätte användas som ett förstärkande förled om vad som helst.

Jätte på medeltiden
Redan på medeltiden började människor använda jätte i överförd betydelse, om sådant som var mycket stort (personer, länder, djur, etc). Man hade då gått ifrån själva urbetydelsen, där en jätte är 'ett väsen med övermänsklig storlek och styrka'.

Jättefint på 1800-talet
Under 1800-talet kom uttryck som jättefin. Och så småningom kom beteckningen att bli en allmän förstärkning. Sedan finns det ju givetvis mer moderna förstärkningsvarianter. Men det är ett annat kapitel.

Kanske undrar någon varför det ideligen förekommer tårtor här på bloggen? Jo, spekulationerna stämmer: Falkblick Kommunikation AB har en fäbless för dylika bakverk. (Dock inte för bullar, som är jätteäckliga och går fetbort.)

Avslutningsvis blir det nostalgi med Alphaville, som var jättestora – på 80-talet.

PS. Vill du kommentera? Välkommen till Falkblick Kommunikation AB på Facebook.Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?