Fett gott


Bild lånad från My Recipes.

Konversation mellan två tonåringar:

– Tårtan var fett god!
– Ja, men hur mycket käkar du egentligen?
– Fett lite, det här är bara andra biten.

Att tårtan är fet behöver man inte vara dietist för att inse. Men samtalet ovan handlar inte direkt om näringsinnehållet. Fett är helt enkelt ett förstärkningsord, som kan användas i både positiv och negativ bemärkelse.

Saker kan både vara fetsnygga (jättesnygga) och gå fetbort (ogillas). När ordet fett står helt för sig självt kan det översättas med "grymt" (riktigt bra) eller "cool".

Olle Josephson från Språkrådet berättar mer i denna artikel.

Den som blev sugen på tårtan på bilden och samtidigt är bra på engelska, kan följa det här receptet. Falkblick Språkvård lät Google Translate översätta det och fick nedanstående resultat. Kursiveringen medför vissa lässvårigheter, men är nödvändig för att särskilja texten, som Falkblick tar starkt avstånd ifrån. Stark skrattvarning utfärdas också ...

Som avslutning får ni njuta av en låt från en fett bra film: Grease.

Chocolate Turtle Cake
* (Google-översättning)

Osötad kakao
1 (18,25-oz.) Paket Devil's food cake mix
1 (3,9-oz.) Paket choklad instant pudding mix
3 stora ägg
1 1 / 4 dl mjölk
1 kopp rapsolja
2 tsk vaniljextrakt
1 tsk choklad extrakt
1 tsk snabbkaffe granulat
1 (6-oz.) Paket semisweet choklad bitar
1 kopp hackade pekannötter
1 (16-oz.) Container färdiga att sprida cream cheese glasyr
1 / 2 kopp burk dulce de leche
2 (7-oz.) Förpackningar havssköldpadda godis
1 (16-oz.) Kan färdiga att sprida choklad fudge Frosting
1 (12-oz.) Burk dulce de leche glass toppning
1 / 4 kopp pecan halvor, rostat


Beredning

1. Värm ugnen till 350 °. Grease 2 (9-inch) rund kastruller tårta och damm med kakao. Ställ åt sidan.

2. Beat KAKMIX och nästa 7 ingredienser i låg hastighet med elvisp 1 minut, slå på medium hastighet 2 minuter. Vik i choklad bitar och hackade pekannötter. Häll smeten i förberedda kokkärl.

3. Grädda i 350 ° i 30 till 32 minuter eller tills en trä plocka in i mitten kommer ut rena. Cool i kokkärl på wire rack 10 minuter. Ta bort från kastruller till tråd rack, och svalna helt. Wrap och chill tårta lager minst 1 timme.

4. Vispa ihop cream cheese glasyr och burk dulce de leche i en liten skål tills väl blandat. Ställ åt sidan. Klipp 6 turtle godis på mitten, och som är avsedd för garnering. Dice kvarvarande sköldpadda godis.

5. Använda en sågtandad kniv, bit tårta lager i halv horisontellt göra 4 lager. Place 1 lager, skära uppåt på tårta tallrik. Sprid med 1 / 2 kopp cream cheese glasyr blandningen, strö över en tredjedel tärnade sköldpadda godis. Upprepa proceduren två gånger. Placera slutlig cake lager ovanpå tårtan, skär nedåt. Spread choklad fudge glasyr på toppen och sidorna av tårtan. Täck över och kylan i kylskåp tills den ska tjäna. Precis innan servering, duggregn Dulce de leche glass topping över toppen av tårtan. Garnera med resterande halverats sköldpaddan godis och pecan halvor. Förvaras i kylskåp.

Provkök Tips: Vi testade med 2 Dulce de leche produkter: konservburkar och Jarred. De konserverade produkter är av Nestlé och tillgänglig i 14-oz. kan. Det är ganska tjock, och när det blandas med färdiga att sprida cream cheese glasyr, gör en rik, kola-smaksatt fyllning. Hitta den i affären med den mexikanska ingredienser. Den Jarred Dulce de leche glass topping är perfekt att duggregn över den färdiga kakan. Hitta den i snabbköpet med andra pålägg glass.

*) Tårtans namn ville inte låta sig översättas.


PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?