Skillnaden mellan nått och nåt


"Utsikten var nåt alldeles extra!", skriver du. Ja, helt rätt. Det skulle det däremot inte vara om du skrev "nått" i detta sammanhang. Men det gör många. I dag reder vi ut skillnaden mellan nått och nåt.

Nåt är helt enkelt en förkortad version av ordet något. Människan strävar ju alltid efter att förenkla språket, och nog går det snabbare att säga "nåt" än "något"! I skrift ska dock detta lilla ord bara skrivas med ett enda t.

Ordet nått, med två t, betyder nåt (haha) helt annat! Då handlar det nämligen om verbet nå i böjningsformen supinum. Meningen "Jag hade äntligen nått fram till mitt mål" är ett exempel på detta. Verbet nå böjs ju så här: nå, nådde, nått. 

Varför skriver då så många nåt, i betydelsen något, med två t? Förklaringen ligger säkerligen i ordets uttal: Det uttalas ju med kort a och korta vokaler brukar ju oftast följas av dubbla konsonanter. (Undantag finns dock, som i dessa exempel: kam, man, mun och fem.) Men det kan också bero på ovana att se ordet i skrift. Självklart kan det även finnas dyslexi med i bilden. Ingen skugga över den som inte stavar rätt.

Hoppas dock att detta lilla språkråd kan vara till hjälp i nåt- och nått-djungeln.

Trevlig helg!

PS. Vill du läsa mer om platser som är nåt alldeles extra? Välkommen till min nya reseblogg som nu består av både New York-bloggen och min allmänna reseblogg.

Foto: rawpixel.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Fars dag eller farsdag?