Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?
"Jag är aldrig förkyld!", säger du stolt. Men sekunden efter inser du att det kanske var lite kaxigt sagt. Tänk om du vaknar upp i morgon bitti och är just förkyld? Bäst att säga "peppar, peppar, ta i trä" och knacka på närmaste material av trä. (Finns inget sådant i närheten, kanske ditt eget – eller din väns – huvud duger bra?)
Kryddor på lyckan
Uttrycket "peppar, peppar, ta i trä" betyder att man strör avskräckande kryddor på sin lycka, så att den inte ska locka till sig onda makter. Sedan urminnes tider har ju människan föreställt sig att det finns illvilliga makter, som vill sätta stopp för lycka och framgång. Genom att utföra olika riter vill man gardera sig och förhindra detta.
Obehagligt klimat
Men varför just peppar? "Dra dit pepparn växer" var ett uttryck redan på 1700-talet. Troligen syftade man på Guyana, pepparns hemland, som var känt för sitt obehagliga klimat.
Trä från korset
Så var det träbiten man ska knacka på – varför det? Enligt språkvetarna Pelle Holm och Birger Stolpe är uttrycket förknippat med en kristen tradition, där träet symboliserar Kristi kors.
I Bibelns grundtext fanns nämligen inte ordet "kors", utan det grekiska ordet staurós, som betyder "träpåle". På medeltiden förekom till och med handel med små träbitar, som påstods komma från korset Jesus bar. Att "ta i trä" skulle ha med detta att göra, känns därmed ganska troligt.
Söka eller skrämma andar
Men givetvis finns också andra förklaringar. Söka skydd hos (trä-)andar var ju något människor gjorde långt före kristendomen. Man försökte också skrämma bort onda andar genom att bullra – bland annat genom knackningar på trä.
I brittisk engelska säger man "touch wood" medan amerikanerna säger "knock on wood". Eller sjunger, som Amii Stewart. Det är åter dags för en 70-talstripp!
PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!
Photo by Alexander Shustov on Unsplash