Inlägg

Visar inlägg från maj 18, 2008

Konsten att sätta punkt

Bild
I dag handlar det om punktsatser och hur skiljetecknet punkt bör användas, enligt Språkrådet. (Och så handlar det lite om godis ...)

Alla vet väl att man använder punkt för att avsluta en mening som utgör ett påstående. Men i vissa sammanhang ska punkter inte användas alls och i andra sammanhang finns särskilda regler för placering.

I rubriker
I rubriker är grundregeln att punkter inte ska användas. Se detta exempel:

När Lotta rymde hemifrån

Består rubriken av flera meningar, utan radbyte vid en ny mening, måste däremot punkt eller annat skiljetecken sättas ut mellan meningarna. Exempel:

När Lotta rymde hemifrån. En berättelse om ett barns uppror mot stickiga tröjor.

Punkt används också vid radrubrik:

Så här använder du automaten. Börja med att stoppa en femkrona i myntinkastet. Tryck därefter ...

Efter internetadresser skulle tidigare punkter inte sättas ut, eftersom det kunde missförstås som att punkten var en del av adressen. Men i dag vet de flesta att så inte är fallet. Ändå kan man …

Tänk på procenten!

Bild
Procenttecken förekommer titt som tätt i texter. Men ska de göra det? Nej, faktum är att ordet procent helst ska skrivas ut i löpande text.

Om man trots allt vill ha med procenttecken, ska det skrivas med mellanrum mellan siffran och tecknet: 50 %. I datorskrivna texter är det bäst att använda fast mellanslag, så skiljs inte siffran från tecknet vid radbrytning. (Notera att det är tvärtom i engelskan! Där ska siffran skrivas ihop med procenttecknet.)

Vid sammansättningar eller avledningar, ska inte procent- eller promilletecken användas. Rätt är att skriva hundraprocentig (inte "100-%-ig").

Så tänk på procenten, eller "pocenten" som Helge och dryckesbrodern Olle i Nöjesmassakern ...

Museer och syrener

Bild
I museets dolda vrår heter Kate Atkinsons mycket läsvärda debutroman. Men nu är det inte romanen som ska nagelfaras, utan ordet museum.

Utan accent
Eftersom grundformen museum skrivs utan accent, ska också böjningsformen skrivas utan accent. Det heter alltså museet och museer, liksom till exempel jubileum, jubileet och jubileer. Samma regel gäller förleden musei- i sammansättningar som exempelvis museichef.

Det förekommer ibland att ord av typen museum böjs som ordet hus: ettmuseum, fleramuseum, museumet och museumen. Dessa former har en vardaglig stilprägel, enligt Språkrådet.

Med accent
När det gäller ord som har accent i grundformen, behålls accenten i ordets böjda former. Exempel är idé, idéer, pensé och penséer.

Syrentips
Notera dock att det aktuella ordet syren stavas utan accent! Syrener är för övrigt inte bara väldoftande, de kan också avnjutas med smaksinnet. Varför inte tillaga syrensaft?