Inlägg

Visar inlägg från juni 27, 2010

Semesterdags – trevlig sommar!

Bild
,

Falkblick tar nu semester och gör ett uppehåll här på bloggen.

Men först ett somrigt språkråd!

Sommar förknippar vi med ledighet och för den perioden finns det flera ord: lov, ferie och semester. De två första innebär ledighet från skola och studier, det sista ledighet från arbete.

Lov sedan 1600-talet
Ordet lov har använts sedan 1600-talet. Det kommer helt enkelt av lov i betydelsen "tillåtelse", berättar Språkrådet, dvs 'tillåtelse att vara ledig och borta från undervisning'.

Högtidsdagar
Ferie är lånat från latinets feriæ, som egentligen betyder 'högtids-
dagar'. Även detta ord finns i betydelsen 'ledighet från undervisning' sedan 1600-talet.

Sexmånadersperiod
Också ordet semester kommer från latinet. Det betyder i grunden
'sexmånadersperiod'. Här gäller det att passa sig i samtal med andra skandinaver, liksom med engelsmän och tyskar. Det är nämligen bara på svenska som semester betyder ledighet! I andra språk avser man motsatsen – ett halvt läsår,…

Badkruka

Bild
Foto: Stormkullens.se

Första doppet för i år – hur många har vågat sig på det? Eller är ni badkrukor? Undertecknad avvaktar gärna 24-gradersgränsen, vilket leder oss in på veckans ord.

Badkruka kallas som bekant en person som inte vågar hoppa i vattnet. Tvärtemot vad man skulle kunna tro, har inte ordet med vanliga (blom)krukor att göra. Det kommer från ett gammalt svenskt dialektalt ord, kruker, som betyder "feg ynkrygg".

Att vara badkruka utomhus må väl vara förlåtet, men inomhus? Ja, för Mr Bean är ingenting (eller allting?) omöjligt.More