Inlägg

Visar inlägg från oktober 12, 2008

Rätt mål i mun

Bild
Många utländska delikatesser har smugit sig in i den svenska matfloran. Har du rätt "mål i mun"?

Från bagels till beiglar
De runda bröden med fyllning har knappast undgått någon: bagels på engelska. Troligen kommer de från Polen och spreds sedan över världen av judiska emigranter. Språkrådet berättar att ordet kan försvenskas till beigel. Det stämmer med uttalet /bejgel/. (På jiddisch säger man beygel.)

I plural råder Språkrådet oss att använda samma böjning som för andra ord på -el: beiglar. (Jämför giffel som blir gifflar.)

Ciabatta
En annan frukostförgyllare är det italienska brödet ciabatta. Ett ord som ursprungligen betyder "toffel". Toffelformade eller ej, bröden är här för att stanna! Ciabatta uttalas med tj-ljud /tja 'bat:a/. I plural blir det ciabattor. Notera stavningen utan h! Många vill klämma in ett h efter c, men då blir det galet ...

Rucola
I ciabattan eller beigeln kanske rucola passar som fyllning? Det är den småbladiga sallad som kommer från Italien,…

Mm ... Med mera eller millimeter?

Bild
Mmm med ett extra m blir något helt annat!

Tillhör du dem som skriver förkortningen mm och menar med mera? Faktum är att du egentligen skriver millimeter och det kanske inte riktigt passar i sammanhanget ...

Helst skriva ut
Grundregeln är att man helst inte ska skriva förkortningar alls. I alla fall inte i löpande text, eftersom det stör läsningen.

Punkter eller mellanslag
Skriver man ändå förkortningar, kan det ske på två sätt. Antingen skriver man dem med punkter eller utan. Tänk på att inte blanda olika varianter i samma text!

Punkter i en förkortning, visar att ett eller flera ord har blivit avbrutna. Med mera förkortas alltså m.m. med punkter.

Utan punkter används mellanslag i stället: m m. Står bokstäverna mm ihop utan mellanslag eller punkter betyder de som sagt mm millimeter.

Språkrådet anser att punkter förtydligar, medan tidningar och medier i allmänhet skriver utan punkter. De sistnämnda anser vanligen att punkter stör läsningen.

Som vanliga ord
Notera att förkortningar som …