Inlägg

Visar inlägg från september 5, 2010

Onyx magasin nummer 2 online!

Bild
Du har väl inte missat den nya nättidningenOnyx magasin? En tidning för alla som tröttnat på bantningstips och skvaller.

Här finns både fördjupande artiklar och humoristiska krönikor, inom ämnen som personlig utveckling, samhälle, miljö, filosofi, religion och jämställdhet.

Första numret kom i somras, och från och med i dag ligger nummer två på nätet.

Där får du möta debuterande författaren Christina Stielli, som tagit ett stort steg i sitt liv. (Intervjuad av Anna Ström Åhlén på Falkblick Språkvård!) Möt också månadens profil, sångerskan och musikern Sofia Jannok.

Två professorer ger varsin syn på övernaturligheter. (Återigen en artikel av Falkblick-Anna.) Fungerar tankeöverföring och finns det spöken? Dessutom får de ta del av ett verkligt "case" ur artikelförfattarens liv.

Vidare kan du läsa om ifall källsortering lönar sig och – inte minst – om Barncancerfondens livsviktiga arbete. Fundera också på om du är en faxande dinosaurie eller en bloggande iPhone-addict.

Låter det lock…

Bort med felaktiga särskrivningar!

Bild
Kanske har du hört dem till leda: alla exempel på felaktiga särskrivningar: brun hårig sköterska (i stället för brunhårig sköterska), kyckling lever (i stället för kycklinglever) osv. Kanske skriver du själv alltid korrekt, men retar dig på andra som skriver fel? Eller också skriver du fel helt omedvetet. För alla här i världen kan ju inte vara bra på just detta.

Hur det än är, så kvarstår faktum: det kryllar av felaktiga särskrivningar. Överallt! Man behöver bara titta in på Facebook några minuter, så möts man av thai mat, shopping tur och toppen kul.

Ofta blir resultatet bara dråpligt, och många tycker att "man fattar ändå". Men ibland blir det totalt galet, som i rök fritt och student plakat. För att inte tala om ring klockan är trasig.

Läs högt och långsamt
Hur vet man då om ett uttryck ska skrivas ihop som en samman-
sättning eller som flera ord? Ett bra tips är att läsa texten högt i långsam takt. Då hör man om ett ord har så kallad samman-
fattningsaccent och ska skrivas ih…