Bort med felaktiga särskrivningar!Kanske har du hört dem till leda: alla exempel på felaktiga särskrivningar: brun hårig sköterska (i stället för brunhårig sköterska), kyckling lever (i stället för kycklinglever) osv. Kanske skriver du själv alltid korrekt, men retar dig på andra som skriver fel? Eller också skriver du fel helt omedvetet. För alla här i världen kan ju inte vara bra på just detta.

Hur det än är, så kvarstår faktum: det kryllar av felaktiga särskrivningar. Överallt! Man behöver bara titta in på Facebook några minuter, så möts man av thai mat, shopping tur och toppen kul.

Ofta blir resultatet bara dråpligt, och många tycker att "man fattar ändå". Men ibland blir det totalt galet, som i rök fritt och student plakat. För att inte tala om ring klockan är trasig.

Läs högt och långsamt
Hur vet man då om ett uttryck ska skrivas ihop som en samman-
sättning eller som flera ord? Ett bra tips är att läsa texten högt i långsam takt. Då hör man om ett ord har så kallad samman-
fattningsaccent och ska skrivas ihop (grönsak) eller tvåordsaccent och ska skrivas isär (grön sak). Jämför även kassa terminalsystem och kassaterminalsystem. Viss skillnad, eller hur?

Är det riktigt illa, kan man gå en skrivkurs hos Johan Glans ... Mycket nöje!Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Omständlig eller omständig?

Vad betyder "ersättning utgår"?

Därför heter det picknick

Vad är Blåkulla och var ligger det?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?