Skämt åsido – varför heter det så?

 


Plötsligt kan du och din kompis inte hålla er för skratt. Vilket galet sidospår! Ni som skulle tala om allvarliga saker. Men så kommer ni till saken igen, efter att du har sagt "skämt åsido". För så säger du väl? Här reder vi ut vad åsido egentligen betyder.

Vet du inte vad ett visst uttryck egentligen betyder? Då ökar risken för att du inte ska veta hur det stavas. Ännu svårare blir det om du inte är van vid att se det i skrift.

"Skämt åsido" är ett uttryck som lätt blir felstavat. Falkblick-Anna ser ofta skrivsätt som "skämt och sido" eller, ännu värre, "skämt & sido". (Här kan du läsa om hur &-tecken ska användas.)

Därför tar vi en titt på varför det heter åsido. Ordet har använts sedan 1711 i svenskan, enligt Svensk Ordbok. Det betyder 'åt sidan', så skämt åsido innebär alltså att man 'sätter skämtet åt sidan' och övergår till att tala om mer allvarliga saker. Ordet kan också användas i andra sammanhang, som "Hon satte sina egna intressen åsido för barnens skull". Dock är detta ord inte särskilt vanligt i svenskan i dag, utöver uttrycket "skämt åsido".

Nu fick du ett samtalsämne till fredagsmyset, eller hur? Jaså inte. Nej, skämt åsido kommer ni nog att ägna kvällen åt andra aktiviteter.

Trevlig helg!

PS. Vill du kommentera eller diskutera är du som vanligt välkommen till Falkblick Kommunikations Facebooksida.

Foto: Tim Mossholder.

Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt