Hur använder man &-tecknet?

Tecknet &, hur används det egentligen? Lite hur som helst är tyvärr svaret, om man ser till dagens texter. Här kommer en guide till hur & ska användas och vad det egentligen betyder.

Varje dag ser jag det, i diverse bloggar och andra texter på sociala medier: tecknet &. Men folk använder det oftast inte alls enligt svenska skrivregler.

Många verkar tro att tecknet & är en synonym till ordet och, likaså att det kan användas hur som helst. Kanske för att spara tid? Här är några vanliga (och felaktiga) skrivsätt: "Jag gymmade & fikade i går" eller "Nu ska jag åka & träna". Det går ju onekligen fortare att skriva & än att skriva och. Men nu är det dags att kika lite närmare på hur & ska användas. 

Tecknet & har två etablerade användningsområden: i kommersiella sammanhang och vid angivande av litteraturuppgifter

Tecknet & är en så kallad ligatur och utläses "et". Det är det latinska ordet för och.

Länge skrev Språkrådet att tecknet & bara hade dessa två användningsområden: i etablerade namn på författare och kompositörer. Men nu har de ändrat sin rekommendation till följande:

Tecknet & (och-tecken) har två etablerade användningsområden i det offentliga språket. Dels används det i kommersiella sammanhang som i firmanamn, t.ex. Andersson & Pettersson AB, dels vid angivande av litteraturuppgifter, t.ex. Olsson & Svensson, 1988

Viss grafisk frihet måste förstås vara tillåten (om vi nu ska tala om förbud och tillåtelse). Gammalt & Nytt ser onekligen snyggare ut som butiksnamn än Gammalt och Nytt. Men i löpande text anser i alla fall jag att det måste till en skärpning. Tecknet & ska inte användas i tid och otid, åtminstone inte i texter som avser annat än snabb tidsbesparande kommunikation av typen sms.

Hur använder du själv tecknet &? Välkommen att diskutera på Falkblick Kommunikations Facebooksida.
Foton: TJ Arnold och Rawpixel.

Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt