Hur använder man &-tecknet?

Tecknet &, hur används det egentligen? Lite hur som helst är tyvärr svaret, om man ser till dagens texter. Här kommer en guide till hur & ska användas och vad det egentligen betyder.

Varje dag ser jag det, i diverse bloggar och andra texter på sociala medier: tecknet &. Men folk använder det oftast inte alls enligt svenska skrivregler.

Många verkar tro att tecknet & är en synonym till ordet och, likaså att det kan användas hur som helst. Kanske för att spara tid? Här är några vanliga (och felaktiga) skrivsätt: "Jag gymmade & fikade i går" eller "Nu ska jag åka & träna". Det går ju onekligen fortare att skriva & än att skriva och. Men nu är det dags att kika lite närmare på hur & ska användas. 

Tecknet & har två etablerade användningsområden: i kommersiella sammanhang och vid angivande av litteraturuppgifter

Tecknet & är en så kallad ligatur och utläses "et". Det är det latinska ordet för och.

Länge skrev Språkrådet att tecknet & bara hade dessa två användningsområden: i etablerade namn på författare och kompositörer. Men nu har de ändrat sin rekommendation till följande:

Tecknet & (och-tecken) har två etablerade användningsområden i det offentliga språket. Dels används det i kommersiella sammanhang som i firmanamn, t.ex. Andersson & Pettersson AB, dels vid angivande av litteraturuppgifter, t.ex. Olsson & Svensson, 1988

Viss grafisk frihet måste förstås vara tillåten (om vi nu ska tala om förbud och tillåtelse). Gammalt & Nytt ser onekligen snyggare ut som butiksnamn än Gammalt och Nytt. Men i löpande text anser i alla fall jag att det måste till en skärpning. Tecknet & ska inte användas i tid och otid, åtminstone inte i texter som avser annat än snabb tidsbesparande kommunikation av typen sms.

Hur använder du själv tecknet &? Välkommen att diskutera på Falkblick Kommunikations Facebooksida.
Foton: TJ Arnold och Rawpixel.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Fars dag eller farsdag?