Fredagsfemman: Om sammansatta ordFem snabba språkråd på fredagar: tionde avsnittet. Det är dags för Fredagsfemman som i dag handlar om sammansatta ord.


#1 Resa med barn-mässan (med bindestreck)
I sammansättningar med namn måste det finnas ett bindestreck före namnet. Annars blir det en felaktig särskrivning. När det handlar om ett känt namn och när det är tydligt var själva namnet slutar, går det bra att skippa bindestrecket och skriva ihop orden helt. Exempel: Volvobilar, Ikeapersonalen.

#2 Föräldraledig (inget r)
Många vill klämma in ett r i sammansättningar med ordet föräldrar. Men det ska det inte vara. Föräldraledig och föräldramöte är vad som gäller. Föräldra är nämligen en äldre form av plural genitiv.

#3 50-årsjubileum (inte 50 års jubileum)
Det är ganska stor skillnad på att ha 50-årsjubileum och jubileum i 50 år. Skrivsättet ovan ska också användas vid födelsedagar, till exempel 10-årsdagen.

#4 Djur- och rökfri (glöm inte bindestrecket)

 I stället för att skriva "Hyresgästen ska vara djurfri och rökfri" kan man nöja sig med ett enda fri. Men då måste de orden som inte står direkt ihop med fri följas av bindestreck så man förstår att de hör ihop. Se bara själv hur fel det blir annars: "Hyresgästen ska vara djur och rökfri". Få vill väl ha ett djur som hyresgäst?

#5 Favoritö (ett enda ord)
En klassisk felaktig särskrivning får avsluta listan: "favorit ö". Varför skriver så många detta som två ord? Kanske tycker en del att det ser konstigt och otydligt ut att ordet ö ska flyttas ihop med ordet favorit. Andra kanske tror att favorit är ett adjektiv, som i en öde ö. Hur som helst: ett ord ska det vara. Här finns ett enkelt råd till alla särskrivare.

Trevlig helg!

PS. Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida! Du som gillar att resa är också välkommen till resebloggen Travel on a Cloud och New York-bloggen.

Bilden visar Stora Karlsö, en av Falkblick-Annas favoritöar. Foto: Anna Ström Åhlén.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Förrän eller förens?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Hur använder man &-tecknet?