Heter det midsommar eller missommar?


Det är dags för sill, jordgubbar och danslekar! Midsommarhelgen är här och det sista du funderar på är nog språkregler. Men kanske undrar du ändå: Hur ska ordet midsommar uttalas? Finns det något rätt eller fel? 


Oavsett hur du uttalar ordet midsommar har du rätt. Ordet kan nämligen uttalas på två sätt, som bägge är korrekta berättar Språkrådet.

Det ena sättet är att säga midsommar med d 
[mi:dsommar], ett uttal som ligger nära stavningen. Det andra sättet är att ha s i ordfogen och uttala midsommar med kort vokal [missommar]. Jämför ordet matsäck, som ju också kan uttalas på två sätt: [ma:tsäck] eller [massäck]. 

Vad säger då Falkblick-Anna? Jo, hon föredrar det sistnämnda, uttalet med s. Både vad gäller midsommar och matsäck. (Hallå, intresseklubben: Ni antecknar väl nu?)

Lite bonusinformation: Ordet midsommar betyder kort och gott 'mitt i sommaren' och syftar på den tid då solen står som högst på himlen.

Avslutningsvis lyssnar vi på en klassiker: den arga dalmasen som ringde in till P4 Dalarna, rejält upprörd över svenska folkets felaktiga uttal av midsommar. Nog sitter man med ett leende på läpparna, efter att ha lyssnat på detta raseriutbrott? ; )


Glad midsommar!
önskar Falkblick-Anna 

PS. Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblick Kommunikations Facebooksida!

Foto: Anna Ström Åhlén.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Förrän eller förens?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Hur använder man &-tecknet?