Nobelpris med stort eller litet l?


Nobelfesten pågår just nu! Det har nog inte undgått någon, även om de flesta av oss inte kommer närmare än till tv:n. Vissa får helt enkelt nöja sig med att skriva om Nobel. Men vad är rätt: stort eller litet n?

Stort eller litet n?
Den som skriver om det hela kan bli fundersam: Heter det Nobelpris eller nobelpris? Enligt Språkrådet, beror det helt enkelt på hur ordet ska användas.

Bestämd koppling, stor bokstav: Nobelpris
Är det fråga om ett bestämt pris med tydlig koppling till personen Nobel, ska det skrivas med stor bokstav. Exempel: "Hur många Nobelpris har Sverige fått?"

Överförd betydelse, liten bokstav: nobelpris
I så kallad överförd betydelse är karaktären av namn försvagad. Här bör man använda liten bokstav, eftersom det känns mest naturligt. Exempel: "Han borde få nobelpris, så skicklig som han är."

Bara stort N går bra
Svårt att veta skillnaden? Ja, då får man följa TT:s regler. De gör det enklare för sig och skriver genomgående Nobelpris med versalt N.

Andra sammansättningar med namn
När det gäller andra sammansättningar med namn, ska det vara liten bokstav om förledens (det första ordet) karaktär av namn har försvagats. Det har vi tidigare tagit upp här hos Falkblick. Andra exempel är eriksgatan, vichyvatten, falukorv och gotlandssnipa.

Blev du inte bjuden på Nobelfesten i år (heller)? Då är det bara att hoppas på bättre lycka i framtiden eller gilla läget!

Vill du kommentera eller diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!

PS. Falkblick-Anna bloggar också om resor, särskilt New York. Välkommen till resebloggen här!


Foto: Raphael Lovaski.
| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?