Hur uttalas kex?Hur uttalas egentligen ordet kex? På Facebook finns en grupp vid namn Det heter 'kex' inte schex, med förklaringen (citat) "det heter kex med k, för hur stavas det? jo med K! heter det "schatt" också eller? nej, det heter faktiskt katt!" Några av Falkblicks läsare kanske är medlemmar? Innan ni går med (eller ur) kanske vi ska reda ut begreppen.

Ordet kex uttalas i Sverige på olika sätt beroende på vilken dialekt man talar.

Med tj-ljud

I södra och västra Sverige gäller främst uttal med tj-ljud (som i kyla).

Med k-ljud
Uttalet med k-ljud (som i kasta) används i resten av Sverige, inklusive svenskan i Finland.

Båda rätt
Finns det då något som är rätt eller fel? Nej, inte enligt Språkrådet. I deras uttalsordbok finns bägge uttalen av ordet kex med.

Vanligast är att bokstaven k i svenskan uttalas med tj-ljud före vokaler som e, i, y, ä och ö. Detta åberopar förstås anhängarna av uttalet "schex".

Men lika rätt är det att uttala med k-ljud. (Som i Facebookgruppen ovan.) Kex är nämligen ett lånord (av engelska cakes, som ju uttalas med k). För lånord gäller att vissa följer originalspråkets uttal medan andra försvenskas. Och rätt ofta förekommer båda uttalen – som i fallet med kex!

Nu är det alltså dags att gräva ner stridsyxan och äta upp kexen i stället. Eller helt enkelt kalla dem för något annat?

PS. Välkommen att följa Falkblick Kommunikation på Facebook också.
Där pågår just nu en intressant enkät om ifall det heter klädnypor eller tvättklämmor. Jag kan avslöja att det finns betydligt fler alternativ än dessa!

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Fars dag eller farsdag?