Därför heter det våffeldagen

I dag åker våffeljärnet och elvispen fram i många hem. Nygräddade våfflor med sylt och grädde – mums! Men visste du att namnet våffeldagen egentligen beror på en felsägning?


Våffeldagen heter egentligen Marie bebådelsedag eller Vårfrudagen (Vår fru = en benämning på Jungfru Maria; jämför franska Notre-Dame). I folkmun har uttalet av ”Vår fru” förvrängts och blivit ”våffel”! Därav seden att äta våfflor denna dag.

I de kristna länderna har Vårfrudagen firats sedan 600-talet. Den firas nio månader före jul, till minne av hur Maria fick veta att hon skulle föda Jesusbarnet. Högtiden är vårens första, och fram till 1953 var dagen en röd helgdag i den svenska almanackan.

Numera firar kyrkan Marie bebådelsedag på den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars, och om påsken infaller tidigt firas söndagen före palmsöndagen. Det folkliga firandet – våffelätandet – ligger kvar den 25 mars.

Dagen markerar slutet på vintern och början på våren. I det gamla bondesamhället förknippades den med olika traditioner: I södra Sverige skulle man ha tröskat färdigt och i norr skulle timmerkörningen vara klar. Man sade också att tranan ”bar ljus i säng”. Det betydde att man inte längre behövde tända ljuset inomhus om kvällen. Dagsljuset räckte som ljuskälla. Och så åts det våfflor, som sagt ... Att hönorna började värpa igen och korna mjölka efter den långa vintern, underlättade våffelbaket.

Runt sekelskiftet 1900 blev det modernt att äta våfflor med grädde och sylt till kaffet. Så småningom blev våffeljärnet både en tidssymbol och en nationell symbol, en kombination av nationalromantik och jugendstil.

Här kommer ett våffelrecept* från självaste Cajsa Warg, ur Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755. Receptet är provlagat och godkänt av Nordiska museet, som berättar att våfflorna smakar bättre än de flesta moderna!

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor

Till ett kvarter sur grädda tages
2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

NB. Till dessa våfflor bör vara
god tjock grädda, som intet är
för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

3 ¼ dl sur tjock grädde (kan översättas till crème fraîche)
6 ½ dl vatten
1 ¾ dl smält smör
2 ägg
ca 5 dl vetemjöl

* Notera: Falkblick har inte modifierat Cajsas stavning.
Det ska faktiskt vara "sur grädda"!

Eller också kan man laga våfflor med samma engagemang som Björn Gustafsson!

PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblick Kommunikations Facebooksida!

Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Omständlig eller omständig?

Sneak peek eller sneak peak?

Därför heter det picknick

Vad betyder "ersättning utgår"?

Vad är Blåkulla och var ligger det?