Så använder du semikolon
Har du koll på kolon och semikolon? Alldeles för ofta ser man semikolon i stället för kolon – till och med i dagstidningar! I dag är det semikolonets dag. Därför passar det extra bra att reda ut när de olika tecknen ska användas.

Så använder du kolon
När det gäller uppräkningar, exemplifieringar, förklaringar eller dylikt är det kolon som gäller. Skriv alltså: "Kungen reser till följande platser: Nice, Dubai och Brunei" och inte "Kungen reser till följande platser; Nice, Dubai och Brunei".

Så använder du semikolon
Semikolon kan användas mellan satser som hör samman med varandra, när punkt känns för starkt avskiljande. Exempel: "Reseprogrammet blev för intensivt; kungen behövde en avkopplande helg i Nice".

Vid uppräkningar används semikolon för att avskilja olika grupper från varandra. Exempel: "Väskan var packad med det nödvändigaste: badbyxor, frack och toalettsaker; godis, öl och smörgåsar; karta och parlör".

PS. Någon som blev sugen på resor? Ta en titt på min reseblogg Travel on a Cloud eller min blogg om New York! Den som vill kommentera är som vanligt välkommen till Falkblick Kommunikation på Facebook.

Foto: Francesca Tirico, Unsplash

| More

Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt