Lilla de- och dem-skolan

Vad är det för skillnad mellan de och dem? Det är dags att en gång för alla reda ut detta. Är det för svårt: Skriv då hellre dom!
Kommer du ihåg subjekt och objekt från din tid i skolan? Om inte så kommer här en snabb repetition.
Subjekt är den som gör något i en mening, till exempel barnen som cyklar. När du ska berätta att barnen cyklar kan du skriva så här: "De cyklar". Ordet de är alltså subjekt i meningen. Det kan absolut inte heta "Dem cyklar".

Objekt är den eller det som får något eller blir utsatt för något i en mening. Exempel: "Jag (subjekt) gav blommorna till dem (objekt)" eller "Hon (subjekt) har alltid de röda skorna eftersom hon tycker så mycket om dem (objekt)". Det kan absolut inte heta "Hon tycker så mycket om de."

Lathund för att skilja mellan de och dem
  • De kan ersättas med jag och vi.
  • Dem kan ersättas med mig och oss.
  • Skillnaden mellan de och dem är alltså samma skillnad som mellan jag och mig. Formerna jag och de är subjektsformer och formerna dem och mig är objektsformer.
Tycker du det är svårt att skilja mellan de och dem, kan du alltså pröva att sätta in jag och mig i meningen i stället. Då hör du hur det ska vara. Precis som det heter "Nu ska jag äta", heter det "Nu ska de äta", och liksom du säger "Samtalet gällde mig" säger du "Samtalet gällde dem".
Oss-testet och vi-testet kan du också göra. Grundregeln är nämligen, att i sådana fraser där du skriver oss ska du också skriva dem. Exempel: "Oss/dem har hon aldrig bjudit." Omvänt kan du i fraser där vi går bra, även skriva de: "Vi/de har aldrig kommit för sent."
Välj "de" om du fortfarande är tveksam efter att ha gjort "oss-testet" och "vi-testet". Då är risken minst att det blir fel.

Specialfall
Det finns ett specialfall: Efter prepositioner som till, för, av och på går det bra att använda både de och dem. Exempel: "Detta är en film för de/dem som älskar science fiction" och "Filmen vänder sig till de/dem som älskar science fiction".
Att bägge alternativen går bra beror på att konstruktionen kan analyseras på två sätt. Antingen betraktar man de som en fast fras som är subjekt i bisatsen – de som älskar – eller också betraktar man dem som styrt av prepositionen. Båda uttryckssätten finns i svenskt skriftspråk åminstone sedan 1500-talet, berättar Språkrådet.
Tycker du fortfarande att det är för svårt? Skriv då hellre "dom" överallt! Många har den inpräntade uppfattningen att det skulle vara fult och fel att skriva dom. Men mycket hellre det än att skriva fel version. Som gammal lärare reagerar jag verkligen när jag läser formuleringar som "Dem vet inte" eller liknande. Visst får vi ha den största respekt för att alla inte kan lära sig det här. Men skriv då hellre dom.

Klart slut!

PS. Vad har då bilden med inlägget att göra? Jo, den ger ännu ett exempel: "Såg du skulpturerna på havets botten? Jag dök ner till dem!" Foto av Jeremy Bishop på Unsplash.

Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!


Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?