Adventskalender eller julkalender? Julstjärna eller adventsstjärna?

Teskedsgumman gjorde succé på 60- och 70-talet.













Nu är det adventstid! Men vad kallas egentligen pyntet och kalendrarna? I dag tar vi en titt på advents- och julkalendrar, jul- och adventsstjärnor.

Den traditionella papperskalendern med luckor hette ursprungligen adventskalender. Men de senaste decennierna har ordet julkalender blivit allt vanligare. Särskilt dominerande är julkalender som benämning på de tv- och radioprogram som sänds för barn under december.

Advent kommer av latinets adventus och betyder "ankomst". Det är Jesu ankomst, inte hans födelse som man syftar på. Adventsstjärnor hängs som bekant upp första söndagen i advent, då väntan på Jesu ankomst börjar.

Att kalla stjärnan julstjärna kan betyda att man förknippar den med själva Betlehemsstjärnan. Men förleden jul markerar också det mindre kristna arvet i jultraditionerna. Julen uppfattas ju i dag mer som en festhögtid än en kristen högtid.

Är du nyfiken på hur det gick till när adventsstjärnan gjorde sitt intåg i svenska hem? Då kan du läsa här.

Men åter till julkalendern i tv. Vi som var små på 70-talet minns med blandade känslor Teskedsgumman och Broster Broster. Följ med på en nostalgiresa!


PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!

PS 2. Falkblick bloggar också om New York! Här hittar du den prisbelönta bloggen New York – My Bite of the Big Apple. Senaste inlägget: 10 vanliga misstag att undvika i New York.


| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Hur använder man &-tecknet?