A och O, på g och pricken över i

Strängnäs domkyrka. Foto: Anna Ström Åhlén.


Har du koll på dina jul- och nyårsplaner? Förhoppningsvis har du något kul på g.

Att på g betyder "på gång" vet de flesta. Men det finns ju fler bokstavsuttryck, som kan vara intressanta att se närmare på. Här är några exempel.

Sätta p för något betyder som bekant att stoppa något. Bokstaven p tolkas kanske som "punkt", men troligen var p ursprungligen en förkortning av "pest". Tecknet skrevs med krita på dörren till hus, där det fanns pestsmitta.

Har man sagt A får man säga B betyder "har man börjat får man fortsätta". Och det är vad folk verkar göra på Internet, där en fortsättning på det gamla talesättet florerar: " ... så får vi C vad D E".

A och O betyder "det allra viktigaste", där A står för det första och O det sista. Uttrycket är bibliskt från början och bokstäverna de första och sista i det grekiska alfabetet: alfa och omega. Går man
från början till slutet, kommer allting med.

Inte ett jota är också ett bibliskt uttryck. Det refererar till en grekisk bokstav, jota, som är den mest obetydliga vad gäller utseendet. Den består i stort sett av ett rakt streck. Bokstaven har därför kommit att beteckna något mycket litet och obetydligt.

Pricken över i gör så något blir fullbordat och fulländat. Bokstaven i saknade nämligen punkt från början. När skrivare kom på att sätta dit en punkt, blev bokstaven tydligare.

Vi avslutar med ett gott skratt åt Herr Gunnar Papphammar. Gösta Ekmans obetalbara mimik och gester är onekligen pricken över i ...

PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!

Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?