Webbplats eller hemsida?Säger du webbplats eller hemsida? Falkblick-Anna väljer alltid ordet webbplats som övergripande term när det handlar om alla sidor på en sajt. Även Språkrådet anser att webbplats är att föredra.

Termen hemsida (engelska home page) används i dag för helt olika begrepp: ingångssida, startsida, webbsida och webbplats. Det är därför lämpligare att precisera vad man avser, genom att använda någon av dessa termer.

Ingångssida eller förstasida är den webbsida som tjänar som huvudingång till en viss webbplats.

Startsida är den webbsida som webbläsaren är inställd på att visa vid start.

Webbsida är den mängd information på en webbplats som man kan nå utan att behöva gå vidare via en länk. Det motsvarar ofta det man kan se på skärmen samtidigt eller genom att rulla bilden.

Webbplats är det svenska ordet för engelskans web site. En webbplats kan röra ett visst ämne, en viss organisations verksamhet eller ett visst företags varor och tjänster. Falkblick-Annas webbplats är www.falkblick.se. När vi syftar på samtliga sidor hos någon bör vi använda ordet webbplats.

Tycker du det är krångligt att säga webbplats? Numera hör man ofta "Titta in på vår webb" i stället. Men webbplats är det ord som används av de flesta webbyråer. Ordet sajt fungerar också – men använd då svensk stavning, inte engelska site.Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida!

Foto:  Nicolas Picard on Unsplash
| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Fars dag eller farsdag?