Recension: Ett annat Florida – den ultimata resguiden

Tampa Bay, på Floridas västkust. Foto: Josue Armando Serrano.


De börjar bli en trevlig tradition nu: "Ett annat"-guiderna. Vi har fått bekanta oss med Ett annat New York, bortom de vanliga turistfällorna, Ett annat San Francisco med västkustens pärlor och så Ett annat Florida – föremålet för denna recension. På bokdiskarna ligger nu också Ett annat Manhattan, som jag inom kort ska recensera på min blogg om New York.

Florida har jag ännu inte varit i. Jag får också erkänna att mina kunskaper om staten varit ganska begränsade. Miami har man ju sett otaliga gånger på tv. (Vem minns inte Miami Vice?)

Solnedgång i Florida. Foto: Janice O'Donnell.
Att Florida är så mycket mer framgår direkt i Daniel Svanbergs bok. Det börjar i Miami Beach med vidare fokus på Little Havana och centrala Miami. Sedan går turen till USA:s sydligaste stad Florida Keys, nationalparken Everglades och Orlando. Området söder om Orlando har ett eget kapitel, liksom västkusten och "Space Coast". Så avslutas guiden med godbitar som "Fem kulinariska måsten", "Fem låtar som gjorda för en road trip genom Florida" och "De fem kitschigaste upplevelserna i Florida".

Detta är just Daniel Svanbergs signum: att appellera till alla sinnen och ge upplevelserna en extra dimension. I traditionella guideböcker staplas fakta ofta på varandra. Här serveras de med personliga anekdoter och – bäst av allt – med välformulerat språk och humor! Det är med igenkänningens glädje jag vänder blad efter blad, och låter mig uppslukas av hans historier.

Sommar i Miami. Foto: Francis Ledoux.

Ett exempel är impulsköpet av en kaninstaty, som dock inte blev av: "Innan jag slog till förklarade emellertid min kära hustru att vi nog inte har plats för en meterhög plastkanin i vardagsrummet". Tipset rör för övrigt en butik med designerfynd.

Även den som inte har spenderbyxorna på, kan dock styra stegen till exklusiva butiker. Vad sägs till exempel om en butik längst in i ett parkeringshus, där man får en spektakulär vy av solnedgången genom butikens alla speglar? Jag säger bara: "Only in Ett annat".

Purple Gallinule bird – troligen den mest färgglada fågeln i Everglades.
Som i tidigare Ett annat-böcker ligger en stor tyngdpunkt på mat och dryck. Och inte mig emot, då dessa upplevelser är mer än halva nöjet på en resa. Det vore inte en bok av Daniel Svanberg, om det inte fanns tips på sake-barer och tuna melt-sandwiches.

Men perspektivet är bredare än så. Här hittar alla sitt lystmäte, vare sig man gillar välkryddad karibisk mat, BBQ eller amerikansk husmanskost. Ur Daniels tipsbrunn kan du fiska allt från "säkra kort" till tips på ställen där du måste peka och gestikulera för att göra dig förstådd. Att samtliga ställen är bra, tvivlar jag dock inte en sekund på.

Dessutom får du tips på storslagna naturupplevelser och sevärdheter av mer eller mindre udda slag. Att Florida har ett sådant brett utbud, både när det handlar om kulinariska upplevelser och natur, var i alla fall för mig en ögonöppnare.

Kapitlen är, som i tidigare böcker, märkta med färgband i marginalen så du lätt kan hitta det område du söker. Små praktiska symboler visar om det är frågan om matställen, kvällsaktiviteter eller shopping. Det finns också, åter enligt tidigare manér, färdiga scheman för koncept som "En dag på Floridas västkust" eller "En tur genom Florida Keys".

Själv har jag alltid drömt om att besöka den så kallade rymdkusten. För detta finns också ett skräddarsytt dagsprogram som jag garanterat kommer att följa den dag drömmen blir verklighet.

Tack för ytterligare en läsvärd och inspirerande guidebok, Daniel Svanberg! Jag ser fram emot fler.


Fakta om Daniel Svanberg:

Daniel Svanberg är utbildad vid San Francisco State University med examen i filmproduktion och historia. Han flyttade till USA 1994 och bodde först i San Francisco och Boston. Sedan 2008 bor han i New York och jobbar som nyhetsproducent på tv-stationen ABC. Han startade bloggen Ett annat New York, som tipssajt för turistande vänner. Numera driver han också bloggen Ett annat San Francisco.

Fakta om Karavan förlag:

Förlaget startades hösten 2012 och ska i första hand ge ut böcker om träning, hälsa och resor. Läs mer på förlagets webbplats www.karavanforlag.se.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?