Mitt Rom – en ny och absolut nödvändig guidebok om Rom


Att Rom är den eviga staden är ingen nyhet. Men är också behovet av Romguider för evigt täckt? Svaret är nej.

Missa inte Mitt Rom – en ny och absolut nödvändig guidebok om Rom. Författare är Eskil Fagerström, reporter på Sydsvenskan och Romentusiast.

Boken är uppdelad efter stadens olika områden och avslutas med en lista på "11 udda och utvalda utflykter" (lägg märke till allitterationen).

De vackra fotografierna och den tilltalande layouten gör Mitt Rom till en bladvändare, vilket i kombination med den lockande texten är ett vinnande koncept.

Foto: Moyan Brenn.I Rom finns förstås mängder av historiska monument.
Sov du under historielektionerna? Eller känns de traditionella guideböckerna för tunga? Misströsta inte.

Eskil Fagerström gör Roms historia levande, på ett nytt och annorlunda sätt. De historiska "måsten" han tar upp, rycker med dig som läsare så att det känns som om du är där – redan innan du har köpt biljett. Ofta utgår han från enskilda människoöden och deras roll i historien. Läs om fembarnsmamman Teresa, som blev symbol för motståndet under den tyska ockupationen. Läs också om munken Giordano Bruno, som förgäves kämpade för teorin att jorden är rund ... Bara för att ta ett par exempel.

Foto: Moyan Brenn.


Genom Mitt Rom får du se många fler, kanske hittills outforskade sidor av Rom. Visste du till exempel att Rom är "världens kaffehuvudstad"? Eskil guidar dig till det bästa kaffet, åtminstone några av kandidaterna. Kanske hittar du just din favoritsort på caféet med 30-talsinredning under ett fikonträd?

Rom är även vintageshopping, vacker arkitektur och ett myllrande folkliv. Runt varje gathörn har staden något att berätta, vilket författaren åskådliggör på ett målande sätt då han väver samman förr och nu.

Styr till exempel stegen till Trastevere, stadsdelen där Eskil själv bor under sina Rombesök. Här har tiden i mångt och mycket stått stilla genom århundradena, "bortsett från vesporna och graffittin".

Foto: Moyan Brenn.


Gå är det för övrigt lätt att göra i Rom. Centrum är inte större än att du kan ta apostlahästarna till många sevärdheter. Följ författarens förslag till dags- och kvällspromenader, kompletta med kartor och lämpliga stopp för fika och mat.

God mat och dryck är en stor del av reseupplevelsen för många, så även för mig. Det är därför glädjande att Mitt Rom ägnar så stor del av utrymmet åt kulinariska utflykter. Även här finns förstås Rom på världskartan. Köp med dig pizza per bit efter vikt eller njut av stora kvarnhjul på plats. Alla upptänkliga fyllningar finns, varav några är sardeller, mozzarella och rucola, potatis och lök samt färska tomater och prosciutto.

Foto: Moyan Brenn.

Foto: Moyan Brenn.
Efter måltiden blir det gärna besök på en gelateria, där man enligt Eskil oftast reagerar på två sätt. Antingen med "Ånej, jag kommer ALDRIG att orka prova alla smaker här" eller "Nu ska här ÄTAS". Även på glassfronten väntar överraskande kombinationer som fänkål, honung och lakrits eller peccorino, kastanjehonung och apelsinskal. Inga smaker du hittar hemma i frysdisken direkt.

Är du fotbollsintresserad? Ta då vara på tipsen om hur du skaffar biljetter och inhandlar fotbollsprylar, vare sig du håller på Roma eller Lazio.

Foto: Jeroen.

Mitt Rom ska vara som en "entusiastisk och påläst kompis", enligt författarens förord. Och så känns det. Han varnar dig till exempel, precis som en kompis, om ställen du bör undvika. Men framför allt lyfter han fram sina personliga favoriter, ofta med reservationen att du själv kanske tycker annorlunda. När du läst ut Mitt Rom och besökt staden, ska du ha gjort den till Ditt Rom. Det är tanken.

För min egen del är det alldeles för länge sedan turen gick till Rom. Faktum är att det var på en tågluff i ungdomen. Jag önskar att jag hade haft med mig Mitt Rom, då det begav sig. Då hade nog ruinfälten och byggnaderna tett sig mer fantasieggande och levande än de gjorde då, trots mina historiestudier. Likaså hade fler lyckade restaurangbesök kunnat garanteras.

Det börjar alltså bli dags för ett återbesök. Alla vägar bär ju till Rom, så även mina. Men inte utan Mitt Rom i handbagaget.

Arrivederci!

Anna Ström Åhlén, recensent
Falkblick Kommunikation AB

PS. Här kan du köpa Mitt Rom och läsa fler recensioner.

Presentation av författaren till Mitt Rom
Foto: Svante Fagerström.

Namn: Eskil Fagerström.
Ålder: Född 1971.
Gör: Journalist på Sydsvenskans kultur- och nöjesredaktion. Har tidigare arbetat för Kvällsposten, Allers och Expressen. Eskil Fagerström står också för bokens fotografier.
Aktuell: Med guideboken Mitt Rom, på Karavan Förlag.
Tidigare utgivning: Krönikesamlingen Ja, jag bor fortfarande kvar i Lund, en samling krönikor från hans uppväxt- och hemstad.

PS. Vill du ha fler restips? Falkblick Kommunikation driver också en blogg om New York. Välkommen till "New York – My Bite of the Big Apple".

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?