Brandmän – och brandkvinnor?


Bild lånad från Sagastar's.

Vi behöver inte flytta oss långt tillbaka i tiden för att möta en helt annan värld, i många avseenden. Se bara på arbetsmarknaden: befolkad av aktörer och aktriser, lärare och lärarinnor ...

Könsneutrala yrken
I dag är ju arbetsmarknaden inte lika segregerad och de flesta yrkesbeteckningar är könsneutrala. Om det står sekreterare, handläggare eller webbredaktör i en platsannons, framgår det inte om det är en man eller kvinna som önskas.

Klassiker lever kvar
Men några könsmarkerade yrkesbeteckningar lever kvar, som barnmorska och sjuksköterska – klassiska kvinnoyrken. Dessutom finns många yrken på -man, till exempel: kameraman, brandman och ombudsman. Hit räknas också ord som riksdagsman och talesman, fast de anger uppdrag snarare än yrken.

Samma yrke, samma ord
Språkrådet råder oss att undvika ett system med olika ord för män och kvinnor som utövar samma yrke. Vi säger ju som sagt inte webbredaktris, utan webbredaktör gäller för alla. Likaså bör man undvika äldre beteckningar som lärarinna, skådespelerska och danserska. Lärare, skådespelare och dansare passar bra för bägge könen.

Kvinnlig och manlig
Den som särskilt vill markera vad det handlar om, kan använda adjektiven kvinnlig och manlig, till exempel: "Teatern har flest kvinnliga skådespelare". Man bör inte införa nya ord som riksdagskvinna eller taleskvinna. Bättre är neutrala ord som riksdagsledamot och språkrör eller representant.

Men en del könsmarkerade yrkesbeteckningar är så etablerade i språket att vi inte kan undvika dem. Tills vidare hanteras alltså eldsvådor av brandmän och förlossningar av barnmorskor.

Trevlig helg!


| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Att göra en pudel – varför heter det så?

Kvalité eller kvalitet?

Doft eller lukt – vad är det för skillnad?

Lilla de- och dem-skolan

När ska man använda kommatecken?

Varför säger man "mellan hägg och syren"?

Fars dag eller farsdag?

Vad betyder "ersättning utgår"?

Vad är det för skillnad på bindestreck och tankstreck? Här är en guide!