Varför heter det en Oscar?

Foto: Wikipedia.
Nu är de utdelade, filmvärldens mest åtråvärda priser. Och som vanligt är det inga små summor stjärnorna lägger ner, för att synas från sin bästa sida på ”the red carpet”. Det handlar förstås om årets Oscarsgala.

Men varifrån kommer ordet Oscar? Och hur skrivs det?

Sedan 1929
Det amerikanska filmpriset Oscar (eller Academy Award) har delats ut sedan 1929 av Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Hela akademin röstar fram bästa film, medan övriga pristagare (bästa manliga/ kvinnliga huvudroll/biroll, regi, foto osv) först nomineras av specialister och sedan röstas fram av akademin.

Med och utan s
Man säger Oscar även i plural (en Oscar, två Oscar), och namnet bör skrivas med stor bokstav eftersom det är ett bestämt pris. Sammansättningar till ordet skrivs med s i fogen. Exempel: Oscarsgalan, Oscarsvinnare och Oscarsstayett.

Onkel Oscar
Det finns flera legender om hur namnet egentligen uppstod. Den mest populära historien är att en av akademins anställda, Margaret Herrick, myntade namnet. När hon såg statyetten utbrast hon nämligen att den liknade hennes onkel Oscar Pierce. Första gången namnet användes var 1931.

Tenn, koppar och guld
Som kuriosa kan det nämnas att statyetten är 34,3 centimeter hög och 3,6 kilo tung. Den är gjord i en legering av 92,5 procent tenn och 7,5 procent ren koppar. Dessutom har statyetten ett överdrag av 10 karats guld. Skapare var Cederic Gibbons (utformning) och George Stanley (utförande).

Avslutningsvis blir det en titt på en riktigt sevärd film: Les Misérables. Här fick Anne Hathaway en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Ytterst välförtjänt!

PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!


Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt