År 2013 – tjugohundratretton eller tvåtusentretton?


Bild lånad från Starship Modeler.

Tiden går och de är redan historia, framtidsvisionerna 1984 och 2001 – ett rymdäventyr. Plötsligt har vi passerat första decenniet på 2000-talet. Eller – vad heter det egentligen? Hur skriver och uttalar man benämningen på vårt århundrade och dess första decennier?

Tjugohundratalet
Språkrådet rekommenderar tjugohundratalet, som benämning på århundradet 2000–2099. Syftar man på årtusendet 2000–2999 heter det tvåtusentalet. Man bör också säga tjugohundratretton, inte tvåtusentretton.

Det är viktigt att skilja på århundrade och årtusende, för att undvika missförstånd. Språkrådet tar följande fråga som exempel: "Räcker jordens lager av kol halva tvåtusentalet?". Den som frågar bör ha klart för sig om hen menar tiden fram till år 2050 eller 2500. En skillnad på 450 år ...

En del tycker att uttrycket tjugohundra känns konstigt, men det är lika logiskt som elvahundra och nittonhundra.

00-talet och tiotalet
Hur är det då med första decenniet i ett nytt århundrade? Språkrådet rekommenderar 00-talet (uttalas som det skrivs: nollnolltalet) för 2000–2010. Sedan kommer tiotalet, 2011–2020, där vi befinner oss nu.

Sekelskiftet
I dessa tider av inredningsintresse läser vi ofta om "sekelskiftescharm" och liknande. Men sällan är det väl stilen från 1999/2000 som åsyftas eller lockar. Om vi menar förra sekelskiftet (alltså 1899/1900) bör vi säga det också.

Anna på Falkblick Kommunikation blev förresten villaägare vid sekelskiftet, något som har fått vissa att höja på ögonbrynen ...

Slutligen: Har du inte sett Stanley Kubricks rymdodyssé – gör det!

PS. Vad säger du: tjugohundratretton eller tvåtusentretton? Berätta gärna på Falkblicks Facebooksida!



Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?