Hur uttalas koncern?


Bild lånad från Galet!

Någon som minns de första mobiltelefonerna? Eller biltelefoner, som man snarare sade. Vikter på 12 kilo och standby-tid på 12 minuter var riktigt modernt! Ja, nog var man långt ifrån det som i dag produceras av de stora telefonkoncernerna ...

... vilket leder oss till dagens ämne: uttalet av ordet koncern. Enligt Svenska Akademiens ordbok uttalas det i första hand som -ärn, inte -örn. Alternativ två är också godkänt, men det är det första uttalet som också rekommenderas av Språkrådet. Samma uttal som i ordet modern.

För att memorera detta kan vi rabbla: "En modern koncern",
"En modern koncern ..."

Men allt var ju inte sämre förr. Vi avslutar med en tänkvärd text av Dagens Nyheters Jonas Thente. Den skrevs för några år sedan, apropå en stor koncerns lansering av mobiltelefonsignaler. Och nog fick Jonas och hans kollegor rätt till slut ...

Vi stod och pratade om hur vi skulle kunna rädda Ericsson.
Oberoende av varandra hade vi närt samma dröm om en ny ringsignal för mobilen, som Ericsson kunde lansera – tyckte vi – för att ta tillbaka marknadsandelarna.

En signal som låter som en gammal skrällande bakelittelefon från ett suddigt förflutet och den skall vara svart och stå på ett telefonbord av trä. En mörk matta skall ligga under bordet och signalen skall fortplanta sig genom rummet och få porslinet och glasen i vitrinskåpet att vibrera.

Solen skall falla in mellan vinklade persienner och spela över parketten; man kanske hör barn därute, långt borta, som leker en sådan lek som barn brukar leka och ingen skall höra telefonen för himlen är mycket blå och det har regnat för två nätter sedan så gräs, träd och växter lyser av smaragd och klorofyll.

Det är fred därute; herrarna lyfter på hatten och konditorierna behöver inte skylta med "vi använder äkta grädde" och ett segel hissas på fjärden och världen står och faller inte med att ett telekomföretag misslyckats med att fylla skära mobiltelefoner med Britney Spears senaste trudelutt.

En sådan signal var det. Det var den signalen vi pratade om.

Författare: Jonas Thente

PS. Vill du diskutera? Då är det bara att titta in på Falkblicks Facebooksida.| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?