Hur uttalas accessoar?


Väskor från Guess – accessoarer helt i Falkblicks smak.

Du ska ha max två eller tre i samma färg, enligt experternas råd. Och mönstrade ifall du bär enfärgat. Det handlar om accessoarer.

Från franskan
Ordet accessoar kommer från franskan och betyder 'tillbehör, bisak'. Som bekant används ordet för att skapa en enhetlig (eller utstickande!) modeform. Det kan röra sig om skor, skärp, väskor, smycken eller annat som blir pricken över i.

Accessoar kan också användas bildligt, berättar Wikipedia. Kanske framför någon en politisk åsikt bara för att passa in i en trend.

Uttala accessoar med ks eller s?
Uttalet då? Enligt Språkrådet ska cc i accessoar uttalas med /ks/ och inte med /s/. Jämför acceptera och accent. Huvudreglen är nämligen att bokstaven c uttalas /s/ endast när den omedelbart följs av e, i eller y. Undantag är ordet och samt de kombinationer för sj- och tj-ljud som c kan ingå i (till exempel check, chef och dusch.) Den som vill fördjupa sig ytterligare kan läsa mer på Språkrådets webbplats.

Accessoartips från 80-talet
Fram med halsbanden nu och piffa upp höstgarderoben. Vem har sagt att less is more? Inte 80-talets Madonna i alla fall. Låt dig inspireras!


| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Förrän eller förens?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Fars dag eller farsdag?