Hur stavas prinsessa och andra kungliga titlar?

Prinsessan Tuvstarr i John Bauers värld.
Att Sverige har fått en nyfödd prinsessa har nog inte undgått någon. Det gratuleras, spekuleras och diskuteras överallt i medierna. Då och då dyker det också upp en och annan felstavning av ordet prinsessa. Hur skriver man egentligen kungliga titlar? Det ska vi ta en titt på i dag.

Prins och prinsessa
Som synes är det s som gäller i prins och prinsessa, inte den engelska stavningen med c (prince, princess). Detsamma gäller förstås det delikata bakverk, som nu fått ett (inte oväntat) uppsving: prinsesstårta. Den som blev sugen hittar recept på prinsesstårta här:

Kung och drottning
Kung och drottning kan de flesta stava till. Men ska det vara stor bokstav eller inte i början av orden? Svaret är liten bokstav. Det är fråga om titlar och sådana skrivs inte med stora bokstäver. (Jämför titlar som redaktör, vd och informationschef.)

Eders Majestät
Vill du skriva till en kunglighet och verkligen hålla på traditionen? Då ska du använda tilltalet Eders/Ers Majestät eller Ers Kungliga Höghet. Här har orden inledande versaler. Detsamma gäller Hans Majestät Konungen och Hennes Majestät Drottningen.

En "vanlig" prinsessa
På tu man hand, i dagligt tal, skulle det dock säkert inte vara katastrof med lite ledigare språk. Kanske kan man till och med kalla sin "vanliga" flickvän prinsessa, som herrarna i 80-talsgruppen Shanghai? ;)

PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!| More

Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Vad betyder "ersättning utgår"?

Omständlig eller omständig?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Därför heter det picknick

Vad är Blåkulla och var ligger det?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?