Legend eller legendar?


Ingemar Stenmark – en legendar som lämnat djupa spår
i idrottshistorien.
Falkblick fick ett önskemål från en läsare: skriv om orden legend och legendar. Vad är det för skillnad på orden? Är personer legender eller legendarer?

Helt osökt kom Falkblick-Anna att tänka på Ingemar Stenmark, en av vår tids störste idrottsmän.

Någon som minns hur hela Sverige verkligen stannade? En knastrande högtalare på skolan meddelade att det strax var dags för andra åket i storslalom, i Garmisch-Partenkirchen. Omedelbart ställdes lektionerna in och skolgården tömdes. I samhället tömdes gator, mataffärer och postkontor på samma sätt, och folk skockades runt närmaste tillgängliga tv-apparat.

Ordet legendar har använts sedan tidigt 60-tal om legendariska personer, särskilt inom sporten. Och att Ingemar Stenmark är en sådan råder det knappast någon tvekan om. Hur många kan ståta med två OS-guld, tre VM-guld och hela 86 världscupssegrar?

Stenmark kan också kallas legend, vilket är ett vanligare ord i bruket, enligt Språkrådet. En person som är en legend är gärna föremål för mytbildning, vilket inte minst Michael Jackson var ett exempel på.

Med legend menas annars främst en sagoliknande berättelse av visst slag.

Förvirrande? Använd då legendar om personer, så framgår det klart att det är en människa du menar. Använder du ordet legend, kan det vara tvetydigt. (Men inte fel.)

Vi avslutar med ett rafflande åk, som än i dag får Falkblick-Annas knogar att vitna. Trots att utgången är tämligen klar. "De ä bar' å åk!"

PS. Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida!


| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Förrän eller förens?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Hur använder man &-tecknet?