Midsommar


Foto: Forsa Sockens Hembygdsförening.

Snart är det dags – för sommarens mest mytomspunna och älskade tid: midsommarhelgen!

Uttal
Ordet midsommar kan uttalas på två sätt. Det ena sättet är [mi:dsommar], med ett uttal som ligger nära stavningen. Det andra sättet är med s i ordfogen och kort vokal: [missommar]. Jämför ordet matsäck, som också kan uttalas på två sätt: [ma:tsäck] eller [massäck]. Båda uttalen är helt korrekta berättar Språkrådet.

Majstång

Många kommer att besöka eller resa en midsommarstång. Ett annat ord för denna blomsterprydda skapelse är majstång. Men varför heter det så? Stången blir ju inte rest i månaden maj, utan i juni!

Språkrådet förklarar att ordet kommer av verbet maja, som förr användes i betydelsen "pryda något med grönt". Det ordet finns inte kvar i rikssvenskan. Men i danskan finns maje som betyder "pryda, pynta". Ändå kan majstång och månaden maj sägas hänga ihop, eftersom substantivet maj (=grönt) troligen är bildat till månadens namn.

Avslutningsvis får du lite tips på godsaker att inmundiga (inklusive de självklara jordgubbarna), några visor att sjunga vid de små glasen samt lekar att roa dig med efteråt.

Glad midsommar!
önskar Falkblick

PS. Du skriver väl inte midsommarafton med versalt m? Nej, tänkte väl det ... Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida!



Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?