Vårdagjämningen

Foto: Wikipedia.


Nu är den på gång – den efterlängtade våren. Vårdagjämningen har i alla fall ägt rum, vilket är en milstolpe, även om snö ligger kvar.

En punkt på himlen
Vårdagjämningen inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra halvan av himlen, alltså himmelsekvatorn, berättar SMHI.
Det som händer är att dag och natt är lika långa. Egentligen är vårdagjämningen inte en "dag" utan en ögonblicklig tidpunkt. Datumet är inte heller entydigt, eftersom vi har tidsskillnader mellan länderna.

Längre dagar till midsommar
Klart är i alla fall att dagarna hos oss hädanefter blir längre och längre – ända till midsommar då det vänder igen. Särskilt gläds man kanske i midnattssolens trakter.

Språkrådet förklarar att ordet dagjämning sannolikt är en sammandragning av dag- och nattjämning. Jämför latinets equinox, som betyder 'jämnnatt' eller 'jämndygn'. Det ordet lånades in i engelskan och blev vernal equinox (vernalis = 'vårlig' på latin).

Persiskt nyår
Det finns också de som börjar ett nytt år nu, enligt de äldre solkalendrarna. Gott nytt år alla Nouruz-firare! Kanske blir någon inspirerad av den goda mat som bjuds hos dem?

Vi avslutar med en nostalgisk tillbakablick på en film med vårkänslor: Släpp fångarne loss – det är vår! Ingen önskar väl att alla fångar ska släppas loss. Men de snälla fångarna i Tage Danielssons värld kanske får komma på grönbete?

PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Fars dag eller farsdag?