Skogstokig med lappsjuka


Illustration: John Bauer, Bland tomtar och troll.

Falkblick Språkvård huserar som bekant i en mycket trivsam liten stad. Men tidigare var det Sveriges huvudstad som gällde. Detta byte av stad föranledde diverse reaktioner. Vissa blev själva sugna på att flytta, medan andra utbrast: "Men kommer ni inte att få lappsjuka?"

Det leder oss in på dagens ämne: ord som börjar med skogs- eller lapp-.

Lappsjuka
Lappsjuka är enligt Nationalencyklopedin, en "vardaglig benämning på tillstånd av nedstämdhet till följd av vistelse på enslig plats. Lappsjuka ansågs tidigare särskilt drabba människor som flyttat till Lappland".

Skogstokig
På liknande sätt kan ordet skogstokig användas. Det finns olika teorier om dess betydelse och ursprung. DN:s språkvårdare, Catharina Grünbaum, berättar att ordet dök upp i en tidning första gången 1997. Där uttalar sig en polis om en gripen och vilt vrålande person: "Han var helt skogstokig". Polisen säger själv att han inte hittat på ordet, utan att det redan var känt. Skogstokig skulle alltså betyda "att vara mer eller mindre oregerlig, eller bära sig åt som om man tappat förståndet".

Men ordet låter ju som ett arv från det gamla bondesamhället. Kanske har det funnits länge i den muntliga traditionen? Förr trodde ju många att människor och djur kunde bli skogtagna av onda varelser som troll och vittror. När man kom ifrån dem, var man förändrad och förvildad. Den som vistades för länge ensam vid kolmilor eller på hyggen, kunde också bli tokig. Skogstokig skulle då betyda "galen av brist på social kontakt".

Oxtokig
Söker man på internet dyker fler förklaringar upp. En kvinna berättar att skogstokig är ett norrländskt ord som betyder "rått ursinne". En annan tror att ordet är en missuppfattning av ett ord med liknande innebörd: oxtokig.

Skogsond
Ordet skogsond finns också. En man berättar om sin far, som var skogsarbetare. Efter tio timmars slit i kyla och djup snö var han lätt vresig – skogsond – vid hemkomsten. Så kallade man även övriga i bygden som var sura och tvära till humöret.

Ingen fara
Nå, hur gick det då för Falkblick Språkvård? Jo, det kan rapporteras att varken lappsjuka eller skogstokighet har uppstått i den lilla staden. Här finns ju aningen mer liv än vid de forna kolmilorna ...| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?