Tillfredsställande?



Hoppas att ni hade en skön helg, med eller utan firande av alla hjärtans dag.

Kanske avnjöts en delikat fiskmiddag: smörstekt abborre med ett tunt lager ärtsås? Och efteråt kanske lite pistaschglass eller choklad?

Den som inte helt var på kollisionskurs med sin älskade, kanske fick en tillfredsställande helg? Vem vet, diskussionerna kanske till och med ledde till planer på bröllop ...

Nej, nu ombedes Falkblick Språkvård tala ur skägget! Har detta blivit en matblogg? Och varför dessa krystade formuleringar med fetstilta ord? Jo, faktum är att orden har något gemensamt. Något som varken har med mat eller kärlek att göra – de stavas ofta fel!

Vanliga fel
Språkrådet berättar att orden ovan blir felstavade riktigt ofta. Man behöver bara söka på Google för att få detta bekräftat. Ordet tillfredsställande får fler träffar som felstavat än som rättstavat ... Mycket vanligt är att glömma ett s i mitten.

Svåra listan
Andra ord i Språkrådets lista är: abonnera, adress, aggressiv, bransch, cykel, genre, kassett, kolossal, kommitté, lugna, majonnäs, museet, museer, noggrant, ouppnåelig, parallell, programmera, sant, terrass och tvungna.

Men de orden får ni själva dikta ihop en historia kring!


Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt