Hemsida eller webbplats?"Titta in på vår hemsida!"

Så låter det titt som tätt, i radio och i folkmun. Men är ordet accepterat nu? Är det inte webbplats som gäller? Här reder vi ut begreppen.

Hemsida = home page
Hemsida är en direktöversättning av engelska home page. Ordet syftade från början på startsidan, alltså den första sidan som webbläsaren öppnar när användaren startat datorn. Återgången till startsidan brukade också markeras med just ordet home. Numera avses i engelskan den första sidan på webbplatsen, den med den kortaste webbadressen.

Olycklig användning
Det här är en helt annan betydelse än ordet kommit att få i svenskan, berättar Svenska datatermgruppen. I Sverige menar man ju oftast hela webbplatsen, när man talar om någons hemsida. Att använda hemsida på det här sättet är "mycket olyckligt" fortsätter Svenska datatermgruppen.

I svenskan finns två andra termer som är betydligt mer klargörande: ingångssida alternativt förstasida. De webbplatser som hör till större företag eller organisationer omfattar ju ofta hundratals sidor, och då blir hemsida egendomligt. Ordet antyder att det bara är en viss sida som är intressant, inte helheten.

Hellre webbplats
Språkrådet
anser också att hemsida inte ska användas på detta sätt. De föredrar helt klart ordet webbplats. Men samtidgt medger de att hemsida numera är så pass utbrett, att det får anses vara accepterat.

Här följer en liten ordlista med de olika termerna:

Ingångssida, förstasida
Webbsida som tjänar som huvudingång till en viss webbplats.

Startsida
Webbsida som webbläsaren är inställd på att visa vid start.

Webbsida
Den mängd information på en webbplats som man kan nå utan att behöva gå vidare via en länk. Motsvarar ofta det man kan se på skärmen samtidigt eller genom att rulla bilden.

Webbplats
En webbplats kan röra ett visst ämne, en viss organisations verksamhet eller ett visst företags varor och tjänster. Engelskans motsvarighet är web site.

Falkblick Språkvård går på Svenska datatermgruppens och Språkrådets linje – och föredrar webbplats! Men vem vet ...Tiderna förändras, liksom språket. Precis som det ska vara.


Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Omständlig eller omständig?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Munsbit eller mumsbit?