Höst och nystartSå kan sommaren 2008 läggas till handlingarna. En till vissa delar regnig sådan. Men Falkblick Språkvård har mestadels vilat falkögonen under en gassande sol!

Guldkorn
Hoppas alla ni läsare och kunder har fått er välförtjänta del av allt som hör sommaren till: sol, bad, jordgubbar och sköna sovmorgnar. De språkliga utflykterna kanske huvudsakligen har ägt rum i pocketböckernas värld? Här kommer ett par tips på guldkorn, som ingen bokälskare får missa: Flyga drake av Khaled Hosseini och Smärtbäraren av Åsa Nilsonne. Starka och annorlunda läsupplevelser utlovas!

Starta upp
Höst innebär ju nystart i många avseenden: skolgång, projekt eller föresatser. Vi börjar därför med uttrycket starta upp (från engelskan). Kan man verkligen säga så i svenskan? Räcker det inte med starta?

Vår ständiga källa Språkrådet håller med om att uttrycket kan låta ovant. Men de berättar också att sådana verbfraser egentligen inte är främmande för svenskan. Jämför "stanna upp ett tag och tänk efter".

Uttrycket öppna upp betyder visserligen oftast detsamma som att bara öppna, och detsamma gäller starta upp och enbart starta. Fast ibland finns en betydelseskillnad och då är tillägget upp (eller ned) befogat. Här är ett exempel: "Den nya fabriken startades upp i augusti, men kunde inte tas i full drift förrän i oktober."

Här på webbplatsen kommer nya språkkrönikor att publiceras en eller par gånger i veckan under hösten.

Lycka till med alla nystarter och väl mött i språkets spännande värld!

Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Vad betyder "ersättning utgår"?

Omständlig eller omständig?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Därför heter det picknick

Vad är Blåkulla och var ligger det?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?