Smörgåsbord

Nej, detta har inte förvandlats till en matblogg! Även om man kan tro det, med tanke på de senaste dagarnas inlägg och foton ...

Men vi fortsätter på temat "sommarord". Smörgåsbord serveras förstås året om, men är kanske särskilt förknippat med midsommar.

Tilltugg till snapsar
Denna måltid, med bland annat smör och bröd, sill, kallskuret och småvarmt, har sitt ursprung i 1800-talets brännvinsbord (=några sorters tilltugg till snapsar före en måltid), som växte med tiden. När järnvägsrestaurangerna kom behövdes snabb servering och smörgåsbordet blev succé. Utländska resenärer fick smak på läckerheterna och tog med sig traditionen med Swedish smorgasbord utanför landets gränser.

Simmande gäss
Efterleden gås i smörgås syftar troligen på de små smörklumpar som bildades på gräddens yta, när man kärnade smör. De simmade på ytan som gäss. Uttryck som brödskiva med smörgås har med tiden reducerats till bara smörgås. Tidigare hette det smörgäss i plural, men ändelsen -ar tog över med tiden, när den ursprungliga betydelsen började gå förlorad.

Ta nu en smörgås i solskenet och njut av sommaren!

Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Vad betyder "ersättning utgår"?

Omständlig eller omständig?

Därför heter det picknick

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Vad är Blåkulla och var ligger det?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?