Dagens GI, tack!

Tillhör du dem som i lunchkön skannar matsedeln i jakt på lågt GI-värde, så kallat glykemiskt index?*

Oavsett vad du gör, har du säkerligen inte missat detta uttryck som myntas överallt i kostsammanhang. Men hur uttalas det? Ja, faktiskt inte med tj-ljud, som man skulle kunna tro, utan med k. Det är inte ordet kemisk eller kemi som ingår. Ordet glykemisk är bildat av grekiska glykys, som betyder "söt" (jämför glykos, numera glukos – druvsocker), och -em av grekiska haima, dvs "blod".

Att folk sedan förenklar och säger "GI-mat", när de ska ha "mat med lågt GI-värde" är en annan historia ... Och den som beställer gluten- eller laktosfri mat, hör ofta kökspersonalen ropa: "En gluten!", "En laktos!" Ja, nog är människan i grunden lat ...
---------------------------------
*Förklaring för dig som inte vet: GI är ett sätt att ange hur snabbt och högt blodglukosnivån, alltså blodsockernivån, stiger efter intag av kolhydrathaltig föda.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Att göra en pudel – varför heter det så?

Doft eller lukt – vad är det för skillnad?

Kvalité eller kvalitet?

Lilla de- och dem-skolan

Varför heter det smörgås?

Varför säger man "mellan hägg och syren"?

När ska man använda kommatecken?

Varför heter det Black Friday?

Vad är det för skillnad på bindestreck och tankstreck? Här är en guide!