Stava rätt till coronaviruset


Ska det vara stort eller litet c i ordet coronaviruset? Svaret framgår av den här ingressen. I svenskan är det litet c som gäller.

Mitt i oron för coronaviruset är säkert stavning det sista du tänker på. Självklart är det inte heller viktigt i det stora sammanhanget. Kanske är detta helt enkelt ett onödigt språkråd? Falkblick-Anna förstår absolut om du tänker så.

Dock finns det ju skrivregler som i alla fall de flesta professionella skribenter vill följa. Ja, även den allmänt skrivintresserade förstås. Du behöver ju inte vara skribent till yrket för att vilja författa korrekta texter.

Språkrådet rekommenderar att vi skriver coronaviruset med gemener (små bokstäver) i svenskan. Eftersom de är Sveriges officiella organ för språkfrågor och språkpolitik, vill i alla fall jag följa denna rekommendation.

Egentligen finns det ju dock flera olika typer av coronavirus. Språkrådet rekommenderar därför att man gärna förtydligar texten med vilket virus det gäller, till exempel "coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19" eller "SARS-coronavirus-2" alternativt "det nya coronaviruset". Eftersom det dock oftast är underförstått att det är just detta virus som avses kan även "coronaviruset" (i bestämd form) accepteras (som i den här texten).

Även covid-19 ska skrivas med gemener, enligt Språkrådet. Det är en förkortning för corona disease virus och ska uttalas /kåvid/.

Vill du kommentera eller diskutera? Välkommen till Falkblick Kommunikations Facebooksida!


Foto: Ani Kolleshi.

Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?