Varför säger man "det vete katten"?
Historien är numera klassisk. Vad skulle den nya bageriet och konditoriet heta? Ägarinnan visste inte, så hon svarade "det vete katten" och så föddes namnet Vete-Katten. Men varför säger man egentligen så?
Till att börja med ska vi reda ut vad "vete" står för. Det handlar nämligen inte alls om vetemjöl, vilket dock får anses som en mycket vitsig koppling till konditorinamnet.Vete är nämligen konjunktiv av verbet veta, en äldre grammatisk form som kommunicerar det hypotetiska och ovissa.
"Det vete katten" betyder alltså "det må katten kanske veta". Men varför just katten och inte något annat djur? Jo, här är katten troligen en omskrivning för djävulen. I dag är förstås folk inte lika försiktiga med att nämna den hornförseddes namn. Tvärtom har nog de flesta hört (eller sagt) "det vete fan".
Konjunktiv förekommer också i andra så kallade stelnade uttryck, såsom "Leve konungen" och "Prisad vare Herren".
I dag verkar många ha missuppfattat dessa uttryck. I sociala medier har jag (Falkblick-Anna) ofta sett formuleringar som "vet i tusan vad han menar". Här behöver jag dock själv inte svara "det vete katten vad det beror på". Jag tror nämligen att jag själv vet.
Troligen beror det på att man inte har sett ordet i skrift tillräckligt ofta för att det ska bli bekant. Ju mer man läser, desto fler ord blir bekanta och desto lättare blir det att stava rätt till dem. (Hur sa? Undrar du varför det ska stå "dem" i förra meningen? Varsågod: Här hittar du lilla de- och dem-skolan.)
Vill du kommentera eller diskutera? Välkommen till Facebooksidan för Falkblick Kommunikation.
PS. Naturligtvis finns det mer utförliga förklaringar av konjunktiv och dess olika former. Wikipedia har en bra förklaring av vad konjunktiv är.