Fredagsfemman: Så skriver du datum och tal i löpande text

I veckans avsnitt av Fredagsfemman tar vi en titt på siffror. Det händer ju att du behöver nämna datum och tal i en löpande text. Här är några språkregler att tänka på.


#1 Datum
Så kallad baklängesdatering bör undvikas i svenska texter. Vi är dessutom ganska ensamma i Europa om att skriva datum som till exempel "170310". Skriv hellre ut "10 mars 2017". Då blir det tydligt och lättläst.

#2 Tusental
När du skriver tusental, gör ett mellanslag efter tusentalssiffran: 10 000. Det går även bra med punkt: 10.000. Men det vanligaste är att skriva med mellanslag. För att talet inte ska delas upp vid en radbrytning kan du göra ett fast mellanslag. (På pc: Ctrl + shift + blanksteg. På Mac: Alt + blanksteg.) Årtal ska dock skrivas ihop: till exempel 2017.

#3 Ordningstal
Ordningstal kan skrivas både som ord och siffror. Här i ett tidigare blogginlägg har jag förklarat hur man skriver ordningstal.

#4Temperatur med gradtecken

När temperaturer anges med gradtecken (Celsius eller Fahrenheit) ska det vara mellanrum mellan siffran och gradtecknet. Läs mer här.

#5 Klockslag
Klockslag kan antingen skrivas med kolon eller punkt: 10.00 eller 10:00. Men glöm inte att ha rätt längd på strecket när du anger intervall mellan klockslag. Skillnaden mellan korta och långa streck förtjänar att upprepas.

Slutligen måste vi ju få in lite humor bland dessa regler också. Vad passar väl då bättre än att ta en titt på Fem myror är fler än fyra elefanter? Se klippet nedan för ett riktigt fredagsskratt. Falkblick-Anna tycker fortfarande att denna serie med barnprogram är den bästa någonsin.

Trevlig helg!

PS. Fredagsfemman kommer i fortsättningen en fredag per månad, inte varje fredag.

Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida! Du som gillar att resa är också välkommen till resebloggen Travel on a Cloud och New York-bloggen.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?