Vad är det för skillnad på Halloween, alla helgons dag och allhelgonadagen?

Nu firas det för fullt med pumpor, skelett och andra ruskigheter. Det är dags för Halloween – en tradition som blir allt större i Sverige. Men vad är egentligen vad: Halloween, allhelgonadagen och alla helgons dag? Här är svaren!


Allhelgonadagen
Den 1 november är det allhelgonadagen, den traditionella kyrkohögtiden. År 1953 beslutade man att den dag som skulle vara allmän helgdag och medföra ledighet, skulle vara en lördag. Man införde då alla helgons dag (se nedan), men ville ändå inte inkräkta på kyrkans rätt att fira på den traditionella dagen. Därför finns det nu ofta två dagar i almanackan med snarlika namn.

Alla helgons dag
Den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november kallas alltså alla helgons dag. Allhelgonaafton står inte utsatt i almanackan, men så kallas fredagen före. Hela denna helg, fredag till lördag, kallas allhelgonahelgen. (I talspråk kort och gott allhelgona).

Ibland sammanfaller förstås allhelgonadagen och alla helgons dag, om den 1 november råkar vara en lördag.

Halloween
Halloween infaller den 31 oktober, ursprungligen på all hallows eve (allhelgonaafton). Firandet är främst inriktat på barn och liknar den svenska seden med påskkäringar. Barnen klär ut sig i spökkläder och går runt för att tigga godis, med ”trick or treat” (bus eller godis). Som bekant kan det här firandet vara utspritt över flera dagar, så var beredd med godiset i tid!

Spökhelg
Språkrådet (källa till denna information) ville för några år sedan införa ett svenskt namn i stället för halloween: spökhelg. De motiverade förslaget med att halloween var för krångligt att stava och uttala. Men tiderna förändras och halloween får nog anses etablerat i dag – både som högtid och ord.

Pröva att dra ovanstående förklaringar nästa gång ett skelett ringer på dörren, så ska du se att buset kommer av sig!

PS. Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida!

Vill du läsa mer om amerikanska Halloween? Välkommen till min blogg om New York!


| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?