Halloween, allhelgonadagen och alla helgons dag – vad är det för skillnad?


Foto: Anna Ström Åhlén.
I USA firas det nu för fullt med pumpor, skelett och andra ruskigheter. Det är dags för Halloween – inte lika stort i Sverige, men nog står det en och annan pumpa på trapporna runt om i landet.

Efter en titt i almanackan blir man dock lätt förvirrad. Det finns ju flera dagar med snarlika beteckningar: allhelgonadagen och alla helgons dag. Och vad är egentligen halloween?

Allhelgonadagen
Den 1 november är det allhelgonadagen, den traditionella kyrkohögtiden. År 1953 beslutade man att den dag som skulle vara allmän helgdag och medföra ledighet, skulle vara en lördag. Man införde då alla helgons dag (se nedan), men ville ändå inte inkräkta på kyrkans rätt att fira på den traditionella dagen. Därför finns det nu ofta två dagar i almanackan med snarlika namn.

Alla helgons dag
Den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november kallas alltså alla helgons dag. Allhelgonaafton står inte utsatt i almanackan, men så kallas fredagen före. Hela denna helg, fredag–lördag, kallas allhelgonahelgen. (I talspråk kort och gott allhelgona).

Ibland sammanfaller förstås allhelgonadagen och alla helgons dag, om den 1 november råkar vara en lördag.

Halloween
Halloweenfirande är främst inriktat på barn och liknar den svenska seden med påskkäringar. Barnen klär ut sig i spökkläder och går runt för att tigga godis, med ”trick or treat” (bus eller godis). Ursprungligen har denna helg firats på allhelgonaafton, precis som det engelska namnet anger (all hallows eve = alla helgons afton).

Spökhelg
Språkrådet (källa till denna information) vill införa ett svenskt namn i stället för halloween: spökhelg. De motiverar förslaget med att halloween är krångligt att stava och uttala. Dessutom kan det, som bekant, lätt blandas ihop med allhelgonaafton. Frågan är dock om förslaget fått gehör.

Pröva att dra ovanstående förklaring nästa gång ett skelett ringer på dörren, så ska du se att buset kommer av sig!

PS. Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida!

Vill du läsa mer om amerikanska Halloween? Välkommen till min blogg om New York!


| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?