Varför heter det smörgås?

Foto: Jon Åslund.

Nu när julen närmar sig serveras ett och annat julbord. Vi som varit med ett tag känner igen maten; mycket återkommer ju både vid jul och midsommar. För att inte tala om på studentskivor (om inte studenten är alltför plakat). Det handlar helt enkelt om klassiska smörgåsbord.

Men varför heter det egentligen smörgås? Ja, inte handlar det om
att bre smör på gåslår, som familjen Hedenhös. (En eloge till manusförfattaren dock, för den kreativa idén.)

Efterleden gås i smörgås syftar troligen på de små smörklumpar som bildades på gräddens yta, när man kärnade smör. De simmade på ytan som gäss. Uttryck som brödskiva med smörgås har med tiden reducerats till bara smörgås. Tidigare hette det smörgäss i plural, men ändelsen -ar tog över med tiden, när den ursprungliga betydelsen började gå förlorad.

Smörgåsbordet har sitt ursprung i 1800-talets brännvinsbord
(= några sorters tilltugg till snapsar före en måltid), som växte med tiden. När järnvägsrestaurangerna kom behövdes snabb servering och smörgåsbordet blev succé. Utländska resenärer fick smak på läckerheterna smör och bröd, sill, kallskuret och småvarmt. Så småningom tog de med sig traditionen med Swedish smorgasbord utanför landets gränser.

Riktigt genomslag fick smörgåsbordet genom världsutställningen i New York, år 1939. Det blev då en riktig symbol för Sverige. Företeelsen fick ny form av Tore Wretman år 1964 och spreds sedan världen över, under 60- och 70-talen med svenska exportföretag.

Ät nu en skinksmörgås i stearinljusens sken och njut av adventstiden! Vill du få inspiration till andra pålägg, kan du alltid följa tipsen från Hajk ...

PS. Diskussionssugen? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!


Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt