Potatis


Bild lånad från Daily Ricky.

Någon som fick sin barndom förstörd av Vilse i pannkakan och storpotäten? Om inte, återuppliva gamla minnen nedan, i filmklippen!

Men först måste vi ta upp ordet potatis. Det kommer från spanskans patata, berättar Wikipedia. Ordet är en sammanblandning mellan batata ('sötpotatis') och papa ('jordäpple').

Denna älskade rotfrukt kan användas till mycket. Det finns givetvis också en särskild sajt för alla potatisälskare. (Falkblick Språkvård ställer sig dock skeptisk till versalt p i webbplatsens namn. Potatis är ju ändå inte ett egenamn ...)

Kallas olika
Runt om i Sverige har man olika ord för potatis. I norr kallas de pärer/päror, på grund av sin likhet med päron. Också i de sydligaste delarna av Sverige kallas potatis så. Där förekommer även pantofflor eller knudor. Värmlänningarna säger jordäpplen. En klar koppling till franskans pomme de terre.

Årets skörd
Nu när sommaren gjort sitt intåg, frossar många i färskpotatis, eller nypotatis som den också kallas. Denna potatis måste vara av årets skörd och säljas före 30 september – en sedvänja som uppkom i slutet av 1800-talet i Skåne.

Storpotäten
Så var det dags för Vilse i pannkakan, från 1975! Varsågoda, hela första avsnittet bjuder vi på! (Storpotäten dyker upp vid 4.43 i del 1. ) Ses på egen risk ...

Trevlig helg!

| More

Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt