VårdagjämningenUt och njut av krokus, snödroppar och sol! Åtminstone av sol i sinnet, för nu är vårdagjämningen här.

En punkt på himlen
Vårdagjämningen inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra halvan av himlen, alltså himmelsekvatorn. SMHI förklarar det hela med en skiss här.

Det som händer är att dag och natt är lika långa. Egentligen är vårdagjämningen inte en "dag" utan en ögonblicklig tidpunkt, berättar Wikipedia. Datumet är inte heller entydigt, eftersom vi har tidsskillnader mellan länderna.

Längre dagar till midsommar
Klart är i alla fall att dagarna hos oss hädanefter blir längre och längre – ända till midsommar då det vänder igen. Särskilt gläds man kanske i midnattssolens trakter.

Språkrådet förklarar att ordet dagjämning sannolikt är en samman-
dragning av dag- och nattjämning. Jämför latinets equinox, som betyder 'jämnnatt' eller 'jämndygn'. Det ordet lånades in i engelskan och blev vernal equinox (vernalis = 'vårlig' på latin).

Persiskt nyår
Det finns också de som börjar ett nytt år i dag, enligt de äldre solkalendrarna. Gott nytt år alla Nouruz-firare! Kanske blir någon inspirerad av den goda mat som bjuds hos dem i dag?

Vi avslutar med en nostalgisk tillbakablick på en film med vårkänslor: Släpp fångarne loss – det är vår! Ingen önskar väl att alla fångar ska släppas loss, särskilt med veckans rättegång i färskt minne (läses på egen risk!). Men de snälla fångarna i Tage Danielssons värld kanske får komma på grönbete?

Trevlig helg!


Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt