Prova eller pröva?Skorna på bilden ovan måste du nog prova innan du köper. Men vad händer om du bryter av en av klackarna? Ja, då får du pröva med riktigt starkt lim.

Dagens språkfråga gäller förstås skillnaden mellan verben prova och pröva.

Prova
När det handlar om just skor och kläder, vill man ju avgöra om de passar. Då används verbet prova. Exempel: "Jag provade kavajen, men den var alldeles för trång."

Pröva
Handlar det om att "undersöka kvaliteten för att se om något duger", då är det verbet pröva som gäller. "Kvaliteten" är nämligen ett abstrakt objekt.

Pröva används också i betydelsen "försöka använda". Se exemplet i början, där det handlade om att pröva lim. Andra exempel är "Hon ville pröva lyckan" och "Mannen prövade det nya bantningspillret".

Båda varianterna
Det finns tillfällen där både prova och pröva fungerar. Språkrådet (vår källa) ger följande exempel: "Anställa prov med" eller "använda på prov". Båda verben fungerar också när det gäller maskiner och redskap. Exempel: "Har du provat/prövat de nya skridskorna?" Svaret kan ju antingen vara att de inte passar foten eller att de inte fungerar, kanske för att skenorna har fel längd.

Språkrådet berättar vidare att verbet prova verkar ha fått ökad användning på det gemensamma området. Det har också fått ett vidgat bruk.

I helgen kanske någon kommer att pröva smaken på vinterns nya glöggsorter? Användning av skorna ovan rekommenderas dock inte efteråt.

Trevlig helg!

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?