Lilla semmelskolan (stavning och betydelse)

 


Älskar du semlor? Det gör Falkblick-Anna, minst sagt. I dag är det fettisdag och då är det dags för Lilla semmelskolan, dagen till ära.

Det här är inte enkelt att skriva. Falkblick-Anna gillar nämligen semlor så pass mycket att hon blir svårt sugen av att bara se bilder. Detta trots att hon redan, i dag, slukat en semla! Vi gör dock ett försök, så varsågod: Här är fem gräddiga frågor och svar om världens bästa bakverk.

#1 Varför heter det semla?

Ordet semla har Sverige lånat in från tyskan (semmel), berättar Språkrådet. Men egentligen kommer ordet från latinets simila, som betyder 'fint vetemjöl' eller 'fint vetebröd'. Den som reser till Finland bör dock ha i åtanke, att semla där är detsamma som småfranska! Semlor kallades tidigare fastlagsbullar i Sverige. Varför kan du läsa mer om nedan. 


Det finns också teorier om att semla kommer av ordet semlja. Det betyder jord eller klot. Ordet innefattar ju det latinska ordet semi, som betyder halv. Därför låter det inte helt ologiskt att ordet semla skulle kunna syfta på semlans form.

#2 Varför äter man semlor?

Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen, före fastan. Förr gällde det att äta rejält denna dag – gärna fett, så att man skulle stå sig så länge som möjligt. Fläsk, smör och pannkakor kunde stå på menyn. I Skåne kallades dagen till exempel pannkaketisdag eller stenkaketisdag. Andra vanliga namn var vetetisdag eller vitatisdag.

Dock har dagens semla vandrat en lång väg, från att ha varit en enkel bulle utan kryddor före kristendomens tid, till gräddfylld på 1500-talet och med tillägg av mandel på 1700-talet.

Bruket av semlor i Stockholm märks först i slutet 1600-talet.
Som bekant skulle det sedan dröja ytterligare ett par hundra år innan vetemjöl var något självklart i var mans hem.

#3 Är det sant att en kung åt ihjäl sig på semlor?

Den 12 februari 1771 fick kung Adolf Fredrik ett slaganfall, efter en ytterst överdådig måltid – ett slaganfall som ledde till hans död. I bulletinen efteråt stod följande att läsa: "Hans Maj:ts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, kött med rofvor, hummer, kaviar och champagnevin." Om det dock var själva hetväggens (hetvägg = semla med varm mjölk) fel är oklart. Det blev väl, kort sagt, för mycket av det goda.

#4 Vilka stavningsregler gäller för ordet semla?

Semla stavas som synes med ett m: en semla, flera semlor. I sammansättningar ändras dock ordformen till "semmel" med två m: semmelbak, semmeltest osv.

#5 Får vad som helst kallas semla?

I dag är det inte helt irrelevant att ställa frågan om vad som egentligen får eller kan kallas semla. Att den vanligaste semlan är en vetebulle, smaksatt med kardemumma samt fylld med mandelmassa och grädde, är vi nog ganska överens om. Men nuförtiden finns ju alla möjliga (och omöjliga) varianter: semlor med chokladsmak, laktrissmak, banan- eller kokosfyllning och wienerbrödsdeg ... Dessutom har vi semmelwraps, där bullen fått stryka på foten för en tunnbrödsliknande historia.

Själv föredrar Falkblick-Anna gluten- och laktosfria semlor. Hon har hittat de allra godaste hos Bake My Day men bakar också själv ibland.

Tur att semlor ofta kommer i tvåpack. Den som är kvar i kylen nu känner sig nog lite övergiven. Det ska vi strax råda bot på!

Äter du semlor och hur vill du ha dem?

Välkommen till Falkblicks Facebooksida! Där kan du svara på frågan ovan och diskutera med andra språk- eller semmelintresserade. 

Foto: Eva Holm | Flickr

 


Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Hur använder man &-tecknet?