Därför heter det semla
Vad betyder egentligen ordet semla? Det kan du fundera på efter att ha smaskat i dig årets godbit.
Har du ätit semlor ganska länge redan? Nåja, ingen katastrof. De finns ju att köpa rätt tidigt numera.
Men ibland kan det bli för mycket av det goda. Det fick kung Adolf Fredrik bittert erfara. Den 12 februari 1771 fick han nämligen ett slaganfall, efter en ytterst överdådig måltid – ett slaganfall som ledde till hans död. I bulletinen efteråt stod följande att läsa: "Hans Maj:ts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, kött med rofvor, hummer, kaviar och champagnevin."
Hetvägg leder oss in på dagens ämne, som förstås är semlor. Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen, före fastan. Förr gällde det att äta rejält denna dag – gärna fett, så att man skulle stå sig så länge som möjligt. Fläsk, smör och pannkakor kunde stå på menyn. I Skåne kallades dagen till exempel pannkaketisdag eller stenkaketisdag. Andra vanliga namn var vetetisdag eller vitatisdag.
Givetvis serverades också fettisdagsbullar, det som vi i dag kallar semlor. Ett annat namn var fastlagsbullar. Ordet semla har Sverige lånat in från tyskan (semmel), berättar Språkrådet. Men egentligen kommer ordet från latinets simila, som betyder 'fint vetemjöl' eller 'fint vetebröd'. Den som reser till Finland bör dock ha i åtanke, att semla där är detsamma som småfranska!
Vad är då en semla? Ja, nu för tiden finns ju alla möjliga varianter: semlor med chokladsmak, banan- eller kokosfyllning och wienerbrödsdeg ... Eller kanske vill någon ha en glutenfri variant? Varsågod att botanisera på www.semlor.nu. Här finns också hetvägg, som bidrog till den stackars kungens död. Det är helt enkelt semla med het mjölk.
Men de flesta föredrar nog den klassiska varianten: en vetebulle med kardemumma, vispgrädde, mandelmassa och florsocker. Recept finns här.
Smaklig spis!
Foto: Maria Eklind.
PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!