Så använder du kommatecken


En del undviker dem helt. Andra älskar dem (till exempel jag). Det handlar om kommatecken. Hur ska de egentligen användas och vilka regler finns det? Det tar vi en titt på i dag.

När ska man då sätta ut komma i en mening? Det går inte att ge några enkla svar, enligt Språkrådet, men grundprincipen är att underlätta läsningen. Kommatecken ska visa läsarna var de ska göra paus. Här är några olika användningsområden med exempel.

Bisatser
Vid bisatser är det ofta en smaksak om man sätter ut komma eller ej. Här spelar meningens längd in: En kort mening kan klara sig utan komma, medan en lång ofta behöver pauser.

I så kallade nödvändiga bisatser sätter man inte ut komma; det gör man däremot i andra bisatser. Exempel: "För de personer som blir godissugna finns en kiosk, som säljer allt från sega råttor till polkagrisar." Här är den första som-bisatsen nödvändig, den andra inte.

Uppräkningar
Uppräkningar är kanske det mest kända användningsområdet för kommatecken. Exempel: "På resan varnades vi för olika faror: ormar, spindlar och insekter." Om uppräkningen består av flera undergrupper kan det vara på sin plats med semikolon mellan grupperna. Här kan du läsa mer om semikolon som många blandar ihop med kolon.

Inskott
När man gör ett tillägg, inskott, i texten så avskiljer man det med kommatecken. (Föregående mening är ett exempel i sig.)

Tilltal
Efter tilltal följer kommatecken. Exempel: "Lisa, kom hem!"

Decimaltal
Decimaltal skrivs med komma i svenskan, som till exempel 11,36. I en del andra språk, bland annat engelskan, ska det vara punkt i stället.

Betydelseskiljande komma
Ett kommatecken kan ändra betydelsen i en mening: "Mindre, färska ägg" är ju inte direkt detsamma som "Mindre färska ägg". Den som är osäker kan läsa högt för att höra om det ska vara paus och därmed kommatecken eller inte.

Nu har du på fötterna om någon säger: "Komma här och komma ..." ;)

Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!


| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Förrän eller förens?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Hur använder man &-tecknet?